Draaifrezen is een proces waarbij een frees een draaiend werkstuk bewerkt. Deze methode combineert frees- en draaitechnieken en heeft vele voordelen, maar pas relatief sinds kort heeft de introductie van multitask-machines het mogelijk gemaakt om de voordelen zichtbaar te maken
Jarenlang, zelfs tijdens de massale overstap op CNC-technologie, is de ontwikkeling van verspanende gereedschappen conservatief geweest, terwijl de ontwikkeling van specifieke machines voor frezen, draaien of boren uiteen liep. Terwijl bewerkingscentra succesvol het bewerken met roterende gereedschappen integreerde (boren en frezen), ontwikkelde CNC-draaibanken zich op hun eigen manier. Op zoek naar nieuwe manieren om efficiënt te produceren door het aantal handelingen te verminderen leidde tot de toevoeging van een spindel voor roterende gereedschappen waardoor draai-frezen mogelijk werd.
Vandaag de dag hebben moderne multitask-machines in meerdere richtingen verplaatsbare spindels, geavanceerde besturingen en up to date software maken het mogelijk om het merendeel van de bewerkingen uit te voeren in één opspanning (foto’s: Iscar)
Draaifrezen
Bij draai-frezen zijn er twee manieren van bewerken, radiaal en axiaal. Axiaal draaifrezen is gelijk aan frezen met helicodale interpolatie en kan zowel op in- als uitwendige oppervlakken tijdens het draaien worden toegepast, terwijl bij radiaal draaifrezen alleen het uitwendige oppervlak bewerkt kan worden. Ondanks dat draaifrezen erg lijkt op draaien (‘draaien met een roterende frees’) is er een substantieel verschil tussen deze twee processen. De snijsnelheid bij draaifrezen wordt bepaald door de rotatiesnelheid van de frees en niet door de draaisnelheid van het werkstuk, zoals bij draaien het geval is. De draaisnelheid van het werkstuk bepaalt de voeding.
De vragen die naar voren komen op het gebied van gereedschapskeuze en snijcondities bij het toepassen van draaifrezen vereisen nadere aandacht en moeten goed onderzocht worden
Voordelen draaifrezen
- Het bewerken van niet-egale oppervlaktes kan onderbroken snedes veroorzaken. Bij traditioneel draaien zorgt dat voor ongunstige belasting, matige oppervlaktekwaliteit en snelle slijtage van het gereedschap. Bij draai-frezen is het gereedschap een frees die juist gemaakt is voor onderbroken snede.
- Bij draaien is de spaancontrole vaak lastig en het vinden van de juiste spaanbreker is niet eenvoudig. De frees die gebruikt wordt bij draai-frezen geeft een korte spaan die veel makkelijker is af te voeren.
- Neem bijvoorbeeld het bewerken van excentrische delen bij roterende onderdelen, zoals krukassen of nokkenassen; bij draaien zorgen deze massa’s voor onbalanskrachten die de prestaties van het verspaningsproces beïnvloeden. Draai-frezen met lage rotatiesnelheid van het werkstuk biedt de mogelijkheid dit effect te voorkomen.
- Zo ook het bewerken van zware onderdelen voor; hun rotatiesnelheid, die de snijsnelheid bij draaien bepaalt, is beperkt door de aandrijving van de machine. Als de aandrijving geen grote massa’s aankan, is de snijsnelheid verre van optimaal en zullen de draaiprestaties mager zijn. Draai-frezen geeft mogelijkheden om de voornoemde situatie te vermijden.
Goede positionering
Productief bewerken met gebruik van de draaifreesmethode, vereist een goede positionering van de frees ten opzichte van het werkstuk, juiste geometrie van het snijgereedschap en het juiste gereedschappad. Positionering van de frees heeft bijvoorbeeld invloed op de vormafwijkingen en de wisselplaatgeometrie op de oppervlaktekwaliteit. Meestal wordt de definitieve vorm gerealiseerd door een wiper-wisselplaat die op de frees is gemonteerd.
Oplossen problemen
Het introduceren van draaifrezen in het productieproces kan serieuze problemen oplossen en de verspanende productie substantieel verhogen. Productiviteit door het gebruiken van deze nieuwe en veelbelovende bewerkingsmethode is mogelijk indien men geschikte moderne machines heeft en de juiste snijgereedschappen gebruikt.
(bron: Iscar)