Draadsnijden met een pulsmoeraanzetter: nauwkeurig en nagenoeg reactievrij • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Draadsnijden met een pulsmoeraanzetter: nauwkeurig en nagenoeg reactievrij

Het nasnijden van grote schroefdraden gaat heel eenvoudig en prettig als dat met een pulsmoeraanzetter gebeurt. Dit ondervonden ze bij Hamm AG (www.hammag.com) in Tirschenreuth (Duitsland), waar per jaar 3500 walsen en verdichtingsmachines voor de wegenbouw geproduceerd worden.

Aan elk chassis moeten na het aanbrengen van de laklaag circa honderd schroefdraden, in grootte variërend van M12 tot M24, nagetapt worden. “Want om de rest van de onderdelen te kunnen monteren moeten de schroefdraden mooi schoon zijn”, zegt werkplaatschef Karl Lang. Bij het nasnijden moeten niet alleen lakresten, maar vaak ook spanen en kleine laspitjes van de schroefdraad verwijderd worden. “We deden dat met slagmoersleutels voorzien van draadtappen. Maar van deze grove werkmethode hadden de schroefdaden veel te lijden en herhaaldelijk sneuvelden er tappen en werden er schroefdraden vernield”, aldus Lang, Naar een vriendelijker alternatief voor de slagmoersleutels hoefde hij niet lang te zoeken. Want al in het begin van 2002 was men aan de montageband van de fabriek in Tirschenreuth bijna volledig van de luidruchtige slagmoersleutels op de veel stillere en nauwkeurigere pulsmoeraanzetters overgestapt. Ruim 300 moeraanzetters van het ErgoPuls type zijn daar momenteel in bedrijf. Met hun pulserende werking zijn ze volgens Atlas Copco uitstekend geschikt voor het natappen van schroefdraad. Een proef m met een pulsmoeraanzetter EP 10 verliep 100% positief. Deze compacte moeraanzetter met een koppelbereik van 42 Nm tot 70 Nm weegt maar twee kilo. “Die volstaat voor het natappen van al onze schroefdraden van M12 tot M24”, zegt Karl Lang bovendien is de standtijd van deze tappen tweemaal zo lange standtijd van de tappen”. Aanvankelijk perste men een moer op de steel van de tap zodat hij met een normale dopsleutel aangedreven kon worden. Intussen heeft Lang echter tappen gevonden, die rechtstreeks op de aandrijfas van de moeraanzetter passen.
De pulsmoeraanzetter ontziet niet alleen de schroefdraad maar ook de gebruikers, doordat hij zo goed als zonder reactiekoppel werkt. De tap “glijdt er soepeltjes in”, en als hij vast mocht lopen, houdt de pulsmachine gewoon op met draaien, zegt Lang. Heel anders dan bij de slagmoersleutel: als je daar te lang mee doorgaat, gaan of de tappen of de schroefdraad kapot. Het enige nadeel dat het tappen met een pulsmoeraanzetter oplevert, is een snellere veroudering van de hydraulische olie. Lang: “We hebben gewoon de tijd tussen de onderhoudsbeurten gehalveerd.” De resultaten van de drie maanden lange test aan een van de vier productielijnen waren zo goed, dat voortaan ook aan alle andere lijnen uitsluitend pulsmoeraanzetters gebruikt zullen worden voor het natappen van schroefdraad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven