Draadloos handwiel bij Heidenhain • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Draadloos handwiel bij Heidenhain

Heidenhain zal de bezoekers van de Demoweek in Ede weer ontvangen in Bayerische sferen. Er zijn klanten uitgenodigd om hun producten tijdens te tonen. O.a. Marin met een model van de Queen Mary 2, en TNO met de ‘drizzle radar’. Heidenhain zal tijdens de Demoweek een aantal demonstraties verzorgen. O.a. een draadloos handwiel.

Gedemonstreerd tijdens de Demoweek wordt o.a. een opstelling met een freesmachine voorzien van het nieuwe draadloze handwiel HR 550, een draadloos tastsysteem TS 440 en een draadloos gereedschaptastsysteem TT 449. Deze freesmachine is ook uitgerust met een robot van Cellro.

 

Heidenhain

De gebruikelijke veiligheidselementen zoals de nood-uit-toets en de vrijgavetoetsen zijn op de HR 550 FS beschikbaar, net als de kleurige astoetsen en een zesregelig display met de belangrijkste informatie over de machine (foto’s: Heidenhain)

 

Draadloos handwiel

Bij het nieuwe draadloze handwiel HR 550 FS staat ‘FS’ voor Functional Safety volgens de de geldende veiligheidseisen. Op het handwiel wordt ook de veldsterkte van de radiografische overdrachtssignalen weergegeven. Als de bediener zich buiten het toegestane werkbereik beweegt, dan wordt hij aanvullend door een trilalarm gewaarschuwd. Om het handwiel aan te passen aan de verschillende taken, beschikt het over vijf softkeys. Aan deze softkeys kunnen speciale functies toegekend worden, die elk in het display worden weergegeven. Daarnaast kan de machinefabrikant ook functies toekennen aan zes functietoetsen. De symbolen op de astoetsen en de functietoetsen zijn uitwisselbaar.

 

Draadloos meten

Voor het automatisch meten van de gereedschappen op een CNC-machine is er nu van Heidenhain een draadloos systeem beschikbaar. De signalen worden per infrarood signaal overgedragen aan de besturing. Daarmee zijn kabels in de bewerkingsruimte passé. Het systeem is geschikt voor die toepassingen waar een onbeperkt verplaatsen, zwenken en roteren nodig is. Via de nieuwe zend- en ontvangsteenheid SE 642 is het mogelijk tegelijkertijd een gereedschapsmeetsysteem TT en een werkstuktastsysteem TS te gebruiken.

 

Heidenhain

Het gereedschapstastsysteem TT 449 biedt de mogelijkheid om met de in de besturing beschikbare cycli, de gereedschappen automatisch en direct op de machine, te controleren en te meten.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven