Doorbraak in de strijd tegen metaaldiefstal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Doorbraak in de strijd tegen metaaldiefstal

Tijdens de vakbeurs Rail-Tech Europe in Jaarbeurs Utrecht is de Innovation Award overhandigd aan het bedrijf SmartWater Technology uit Engeland. Het winnende product met dezelfde naam ‘SmartWater’ is een wetenschappelijke doorbraak om diefstal van metaal op te sporen en daarmee ook te voorkomen.

SmartWater wordt als een spray of verf op metaal aangebracht zoals op koperen kabels of op spoorstaven. Daarmee wordt als het ware een forensische code van de eigenaar geplaatst op dit metaal. Deze ‘handtekening’ is bijna onzichtbaar bij daglicht maar deze licht geel/groen op onder ultraviolet (UV) licht. 

 

SmartWater wordt gemaakt van inorganische, op metaal gebaseerde chemicaliën en is sterker en robuuster dan DNA. De SmartWater oplossing kan tot op één-biljoenste deeltje worden geanalyseerd, is resistent voor zonlicht en blijft zelfs zichtbaar op metaal na het eventueel aanbrengen van een coating.

 

Metaal identificeren
Koper en andere metalen op en rond het spoor zijn kwetsbaar voor diefstal. Al jaren worstelt de politie in Europa met het probleem om gestolen metaal te identificeren. De politie heeft vaak wel een vermoeden van de dader of daders maar zonder bewijsmateriaal zijn deze moeilijk te vervolgen. SmartWater Technology heeft dus een forensisch veiligheidssysteem ontwikkeld dat door de hele Europese spoorsector gebruikt kan worden in de strijd tegen metaaldiefstal.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven