Ga naar hoofdinhoud

DMG Mori staakt alle activiteiten Rusland

Productie MonoBlock bij DMG Mori in het Duitse Pfronten.

DMG Mori heeft alle bedrijfsmatige activiteiten in Rusland gestaakt. De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van de machinefabrikant hebben dat in hun vergadering van 14 maart besloten. Ze hebben de oorlog die de Russische regering tegen Oekraïne voert, scherp veroordeeld.

De machinefabrikant heeft ook direct een hulppakket voor Oekraïne aangekondigd. Dat stelt ETMM. Bij de stopzetting gaat het om alle verkoop- en serviceactiviteiten in Rusland en van de productie in Oelkanovsk. Dit omvat ook alle leveringen van machines, reserveonderdelen, componenten en diensten aan Rusland.

200 werknemers in Rusland

In totaal betreft het ongeveer 200 werknemers die werkzaam zijn in de productie- en assemblagefabriek in Oeljanovsk en in de drie verkoop- en servicebedrijven in Moskou, Oeljanovsk en Jekaterinenburg.

DMG Mori heeft de 200.000 m2 grote productielocatie in Oeljanovsk (zo’n 750 kilometer ten oosten van Moskou) in 2016 geopend. Het concern heeft geen werknemers in Oekraïne.

Ook aan klanten in Oekraïne zal geen reserveonderdelen meer geleverd worden, stelt DMG Mori. De machinefabrikant hoopt dat beide landen het conflict snel kunnen oplossen zodat de vrede hersteld wordt.

Inkomsten uit Rusland

In fiscaal jaar 2021 lagen de verkopen van DMG Mori in Rusland op ongeveer 61 miljoen euro, waaronder inkomsten uit lokaal geassembleerde machines en geïmporteerde machines.

De operationele winst kwam vorig jaar uit op 4,3 miljoen euro. Die wordt dit jaar bij lange na niet gehaald, geeft het concern aan. Toch verwacht DMG Mori de machines die al zijn opgeleverd en die bedoeld waren voor klanten in Rusland, te kunnen doorverkopen aan andere klanten. Wereldwijd gezien lag de orderontvangst in januari en februari al boven verwachtingen, vooral in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en China.

Bescheiden aandeel

De netto activa van de twee Russische dochterondernemingen bedroegen eind februari 2022 zo’n 7 miljard Japanse yen (53 miljoen euro). Dit draagt voor slechts 1,2% bij aan de geconsolideerde totale activa van DMG Mori (die 597,1 miljard yen bedroeg) en 3,3% van de geconsolideerde netto activa (213 miljard yen), geeft de machinefabrikant aan.

Dekking van verzekering

De productielocatie in Rusland wordt gesteund door de Duitse overheid. Afhankelijk van de hoogte van het verlies, wordt tot 107 miljoen euro gecompenseerd. De verzekering dekt onder meer nationalisatie, onteigening, contractbreuk door overheidsinstanties, terreurdaden gebaseerd op oorlog, revolutie en burgerlijke onlusten of daarmee verband houdende politieke motieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven