Nieuws

DMG Mori opent digitale fabriek Polen

DMG Mori heeft de voormalige Famot-fabriek in het Poolse Pleszew uitgebreid en omgevormd tot hypermoderne, digitale voorbeeld- en productiefaciliteit. De fabriek is eerder deze maand officieel geopend. Het bedrijf heeft hier in totaal 60 miljoen euro in geïnvesteerd.

Famot Pleszew, opgericht in 1877, was een van de meest traditionele fabrieken van DMG Mori. Nu is het uitgebreid en getransformeerd tot digitale fabriek, waarbij de productietechnologieën geheel zijn gemoderniseerd en gedigitaliseerd. Er werken zo’n 700 medewerkers.

End-to-end digitalisering

De fabriek beslaat een totale oppervlakte van 50.000 m2, waarvan 21.000
m2 productie- en assemblageruimte. De fabriek is de eerste met een end-to-end digitalisering gedurende alle fasen van het productieproces.

Met modulaire producten als Istos, DMG Mori Software Solutions en WerkBLiQ dient dit project als voorbeeld van een digitale productieomgeving voor klanten en leveranciers. DMG Mori wil zo de klanten ondersteunen op hun weg naar Industrie 4.0 en IIoT.

Koppeling IT-infrastructuur

Belangrijk voor DMG Mori was de koppeling van de IT-infrastructur op het gebied van orderbeheer, supply chain en klantrelaties. Alle stadia in de keten, inclusief interne workflows en processtappen moesten naadloos worden verbonden door Famot.

Een van de kernelementen van de digitale fabriek van Famot is de ‘manufacturing service bus’. Dit open bus-systeem maakt de integratie van verschillende installatiespecifieke toepassingen, zoals ERP, HR of gereedschapsbeheer, mogelijk. De productiegerichte Istos-applicatie voor productieplanning en monitoring zit eraan, maar ook het op internet gebaseerde serviceplatform WerkBLiQ.


Ook producerende fabriek

Toch is het behalve een voorbeeldomgeving ook gewoon een draaiende, producerende fabriek. Juist zo ervaart het bedrijf namelijk uit eerste hand hoe de digitale transformatie in de praktijk omgezet kan worden.

De kern van de Famot-fabriek zijn de mechanische bewerkingen; de grootste in zijn soort van de hele DMG Mori-groep. Er staan zo’n 50 bewerkingsmachines, vooral uit het DMG Mori-assortiment, die 24 uur per dag met elkaar verbonden zijn en draaien om de vraag uit de markt te voldoen.


In het pand zorgt een Kardex miniload-magazijn voor het distribueren van 140.000 onderdelen per dag naar diverse productie- en assemblagecentra. Ook is er een uithardingssysteem voor het bewerken van onderdelen voor de nieuwe CTX, de vijfde generatie, die in Bielefeld wordt geproduceerd.

Bovendien wordt het eigen portfolio aan bewerkingsmachines er verder ontwikkeld. Zo zullen er in 2020 onder meer 2000 eigen CLX en CMX-bewerkingscentra worden geproduceerd en honderden andere componenten en onderdelen voor zusterbedrijven van de groep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven