DMG exposeert Ultrasonic 20 Linear op Techni-Show (met film) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

DMG exposeert Ultrasonic 20 Linear op Techni-Show (met film)

De Ultrasonic 20 Linear van DMG, is door een vakjury (gerekruteerd uit de Nederlandse metaalbewerkingsvakpers) genomineerd voor de Techni-Show Innovatie Award 2006. De machine biedt een grote flexibiliteit in de precisiebewerking van harde materialen – staal, glas, keramiek, silicium – volgens een nieuw hoogfrequent ultrasoon-principe, terwijl ook overgeschakeld kan worden op 'conventioneel' hogesnelheidsfrezen.

De Ultrasonic 20 Linear die DMG in Utrecht exposeert, sluit goed aan op een van de trends die zich in de Nederlandse metaalbewerking aftekenen: serieproductie van complexe precisie-onderdelen. De basis van de machine wordt gevormd door een stabiel trillingdempend monoblok dat op klantenwens kan worden ‘aangekleed’. Zo kan de standaardconfiguratie met drie lineair aangedreven assen worden uitgebreid tot vier of vijf assen door toevoeging van een C- en een A-as, aangedreven door een torque- respectievelijk servomotor. De lineaire aandrijving van de X-, Y- en Z-as zorgt voor een hoge dynamiek (versnellingen tot 1,4 g) en precisie: een positioneernauwkeurigheid van ±2,5 micrometer en een repeteerbaarheid van ±1 micrometer. Behalve voor een uitgebreide assenconfiguratie kan de klant ook voor een bepaald spiltype kiezen. Er zijn twee mogelijkheden: een watergekoelde USB-40 bewerkingsspil met maximaal 40.000 toeren en HSK 32 S gereedschapopname of het geavanceerde Ultrasonic-Aktor-Systeem, waarbij de HSK 32 S opname geschikt is voor zowel ultasone bewerking als conventioneel hogesnelheidsfrezen. Een derde keuzemogelijkheid ligt in het aantal gereedschappen: zestien is standaard, 32 optioneel. Als optie is de machine tevens uit te rusten met een Y-portaal uit koolstofvezel voor een hoge stijfheid, een gering gewicht en een lage thermische uitzetting.  De ultrasoonbewerking die in de machine wordt toegepast, berust op een innovatieve techniek. De ultrasone bewerkingsspil genereert een trilling, die het diamantgereedschap afhankelijk van het type spil 17.500 tot 48.000 keer per seconde laat pulseren. Hierdoor worden minieme deeltjes uit het werkstukoppervlak losgemaakt, met een verspaningstempo dat voor de genoemde materialen tot vijf maal zo hoog kan oplopen als dat van conventinele bewerkingen. De voortdurende onderbreking tussen gereedschap en werkstuk resulteert in lage bewerkingskrachten en minimaliseert de thermische belasting. Vooral in de meest uitgebreide vorm biedt de Ultrasonic 20 Linear flexibele bewerkingsmogelijkheden. Het is zelfs mogelijk om een en hetzelfde werkstuk gedeeltelijk ultrasoon te bewerken en voor een ander deel conventioneel te frezen. Daardoor en vanwege de hoge dynamiek en bewerkingssnelheden staat een economische oplossing ter beschikking voor de bewerking van kleinere tot middelgrote complexe werkstukken van metaal of andere materialen. De film toont de machine actie vorig najaar tijdens de EMO te Hannover ((D).

Om dit filmpje te kunnen bekijken is Flash Player 8 vereist. U kunt deze gratis downloaden. Het kan zijn dat u om de nieuwe functies te kunnen gebruiken de browser moet sluiten en opnieuw openen of de computer moet herstarten. Onze excuses voor het – eenmalige – ongemak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven