‘Discussies over kosten machinebouwer-toeleveranciers’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Discussies over kosten machinebouwer-toeleveranciers’

De hechte relatie tussen machinebouwers en hun toeleveranciers staat onder druk. Er zullen scherpe discussies gevoerd gaan worden over kosten tussen beide partners, omdat hun onderlinge verwachtingen steeds meer uiteen gaan lopen. Dat meldt ABN Amro in het rapport Machinebouwer en toeleverancier; een gespannen huwelijk. Aangeraden wordt de rollen van beide partijen in alle fases nauwkeuriger te definiëren.

De toegenomen kloof in verwachtingen wordt gevoed door afvlakkende economische groei, hoge ICT-investeringen die toeleveranciers moeten doen om het hele productieproces verder te digitaliseren en een toenemende macht van machinebouwers.

Machinebouwers stellen dat ze te weinig meeprofiteren van afnemende productiekosten bij seriematige productie. Toeleveranciers willen op hun beurt juist eerder betaald krijgen voor de ontwerpkosten en niet pas wanneer ze – eventueel – mogen produceren.

‘Rollen duidelijker omschrijven’

ABN Amro raadt aan, deze kloof in verwachtingen te voorkomen door de rol van de toeleverancier en financiële verrekening door de machinebouwer duidelijker te omschrijven. “Het is zaak dat de toeleverancier duidelijker voor ogen heeft wat zijn rol is in elke fase van het proces.”

‘Continue verbetering’

De bank voegt in het rapport een extra fase toe aan het traditionele drietrapstraject van ‘ontwikkeling’, ‘productintroductie’ en ‘serieproductie’.

“Deze extra fase, die wij ‘continue verbetering’ noemen, ligt tussen de fases van productintroductie en serieproductie en betreft de periode dat een product telkens nog aangepast en verbeterd wordt.”

Deze fase vraagt bij zowel de machinebouwer als de toeleverancier om andere technische competenties, een andere organisatiestructuur, meer hoogwaardige ICT-systemen en meer directe financiering.

“Door nauwkeuriger de rollen van beide partijen in alle fases te definiëren, kunnen vervelende discussies over kosten en verrekening worden voorkomen”, aldus de bank.

Machinebouwers

ABN Amro noemt ASML, Philips Medical, Lely, Rademaker en Voortman als enkele bekende voorbeelden van de ongeveer 700 industriële machinebouwers in Nederland.

“Deze doorgaans grote en internationaal opererende bedrijven maken producten die uiteenlopen van chipmachines, medische apparatuur en verpakkingsmachines tot melkrobots.”

Toeleveranciers

Deze machinebouwers zijn sterk afhankelijk van hun toeleveranciers aan wie ze een groot deel van hun productie uitbesteden.” ASML bijvoorbeeld besteedt meer dan 90% van zijn productie uit.”

De toeleveranciers zijn over het algemeen mkb-bedrijven, al zijn hierop uitzonderingen, zoals VDL Groep, NTS en Neways.

Voor Nederland Maakt

Het ABN Amro-rapport is geschreven voor Nederland Maakt, het ketenevent voor ondernemers in de maakindustrie. Dit event was georganiseerd door de brancheverenigingen Nevat, FME, FPT-Vimag, Vnmi en Fedet.

Download het rapport

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven