'Digitalisering overal om ons heen' (video) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Digitalisering overal om ons heen’ (video)

Paul Quaedvlieg: "Wat betekent digitalisering voor machinebouwers, voor eindklanten en bij toeleveranciers?"

Digitalisering is tegenwoordig overal: in de automobielindustrie, bij sluizen en bruggen, maar ook in de mechanische sector van de aandrijftechniek. Dat meldt Paul Quaedvlieg, hoofdredacteur van Aandrijftechniek, in een video speciaal voor de online Nationale Aandrijftechniekdag op 6 oktober.

In de auto-industrie is de afgelopen 40 jaar veel veranderd, geeft hij aan. “Als voorbeeld nemen we een Citroen CX uit 1982. In die tijd een vooruitstrevende auto, met een aerodynamisch design, hydraulische vering en een speciaal dashboard met ronddraaiende meters achter een vergrootglas.”

“Maar auto’s van pak hem beet 40 jaar oud en ouder zijn geheel analoog. Zo heeft deze CX gewoon een benzinemotor met carburateur, een handchoke en de ramen moet je gewoon met de hand open en dicht maken. Een mooi stukje klassieke technologie.”

Hedendaagse technologie

Tegenwoordig is de opmars van elektrische auto’s niet te stuiten. Er komen steeds meer elektrische modellen uit.

“Deze Tesla uit 2016 is volledig digitaal, heeft elektromotoren, een touchscreen bedieningsdisplay, digitaal dashboard, elektrische deuren maar ook elektronisch geregelde vering. En een software update gaat gewoon via de cloud. Een mooi voorbeeld van de hedendaagse technologie.”

Bruggen en sluizen

De digitalisering is niet alleen zichtbaar in de auto-industrie. “Ook bij bruggen, sluizen en andere machines en installaties zie je steeds meer automatisering en digitalisering.”

“De van oudsher mechanische hardwaremarkt transformeerde de afgelopen jaren al richting de automatisering maar gaat nog verder veranderen de komende jaren richting software en digitalisering.”

Van engineers voor engineers

Wat betekent deze digitalisering voor machinebouwers, voor eindklanten en bij de toeleveranciers? Dat is allemaal te zien op de Nationale Aandrijftechniekdag op 6 oktober 2020. Dit technische event is online en gratis te bezoeken, van engineers voor engineers.

Er wordt onder meer gesproken over: de verschuiving van hardware naar software, hoe het engineeringproces makkelijker en goedkoper kan, energiebesparing in grote aandrijvingen, elektrificatie bij bouwmachines en de integratie van een digitaal aandrijfsysteem in mobiele machines.

Cyber security, 5G, 3D-printing

Maar ook thema’s als cyber security en de normering voor de machinebouw, cloudservices en 5G, conditiebewaking en preventief onderhoud komen aan bod, evenals 3D-printing in de aandrijftechniek.

De Nationale Aandrijftechniekdag wordt georganiseerd in samenwerking met vier partners uit de aandrijftechniekmarkt: Bosch RexrothFestoLenze en Nidec Netherlands. Ook zij omarmen de digitalisering in de aandrijftechniek en geven interessante kennissessies op dit gebied.

Meer info en aanmelden

Nieuwsgierig? Kijk voor meer informatie over sprekers, presentaties en hoe kan worden aangemeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven