Dieptrekken en lassen in één stap • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Dieptrekken en lassen in één stap

Wetenschappers van de Leibniz Universität Hannover zijn erin geslaagd om dieptrekken en de noodzakelijke vervolgstappen, zoals lassen, in één processtap te integreren. Hun oplossing kan ook op bestaande dieptrekpersen toegepast worden. De drie wetenschappers hebben hiervoor de jaarlijkse Otto-von-Guericke prijs gekregen van de Arbeitsgemeinschaft industrieller Forschungsvereinigungen (AiF).

Dieptrekdelen moeten meestal nog een aantal bewerkingstappen doorlopen voordat het product klaar is. Voor de productie van uitlaatdempers voor een auto worden bijvoorbeeld eerst onderdelen diepgetrokken, daarna worden ze geassembleerd, uitgelijnd, gelast, et cetera. Als voorbeeld moet zo’n demper nog vijf bewerkingen doorlopen na het dieptrekken.

Om zo’n proces te optimaliseren heeft een team van het IFUM van de universiteit in Hannover een nieuw dieptrekgereedschapsysteem ontwikkeld. In dit gereedschap worden de plaatdelen niet alleen omgevormd, maar de verschillende samenstellingen ook samengevoegd, gekalibreerd en gelast in amper 3 seconden. De kosten van de complete bewerking liggen ongeveer op de helft van de huidige kosten.

Spatvrij lasproces

Het grote struikelblok was lange tijd het lassen. Bij lassen ontstaan er altijd spatten, die niemand op zijn gereedschap wil. Hiervoor hebben de wetenschappers van het IFUM eerst het lasprocedé zodanig geoptimaliseerd dat dit absoluut spatvrij is. Hierdoor konden ze het lassen in het dieptrekgereedschap integreren.

“Eindelijk kunnen we alle bewerkingen in één enkel gereedschap doen en zo zeer precieze samenstellingen produceren”, zegt Sven Hübner, die samen met professor Bernd-Arno Behrens en Masood Jalanesh het onderzoek heeft uitgevoerd.

De oplossing is met name interessant voor het mkb, denken de onderzoekers. Het gereedschapsysteem kan namelijk op elke bestaande dieptrekpers worden toegepast. Bij het project in Hannover zijn meerdere kleinere en middelgrote ondernemingen betrokken geweest.

De drie wetenschappers hebben voor de Otto-von-Guericke-Preis tevens een cheque gekregen van €10.000.

Bekijk de video:

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven