Nieuws

‘Dieptepunt is in 2e kwartaal bereikt’

Veel ondernemers in de maakindustrie verwachten dat het dieptepunt in de coronacrisis in het tweede kwartaal bereikt is. Toch rekenen ze nog altijd op een omzetdaling voor het restant van 2020, en zelfs ook nog in 2021. Zo’n 60% geeft aan maatregelen te moeten nemen op personeelsgebied.

Dat blijkt uit een kwartaalonderzoek van brancheorganisaties FME en FPT Vimag. Ruim 650 algemeen directeuren van bedrijven in de productietechnologie hebben de enquête ingevuld.

94% procent heeft last van impact op de bedrijfsvoering als gevolg van vraaguitval. Een op de 3 ondernemers verwacht ondanks de steunmaatregelen nog altijd binnen 12 maanden liquiditeitsproblemen te krijgen.

‘Geschrokken’

Ramon Dooijewaard, directeur FPT-VIMAG, is geschrokken van de cijfers. “Ik had gehoopt dat minder bedrijven in de productietechnologie liquiditeitsproblemen zouden verwachten voor de toekomst.”

De middelgrote en kleine industrie is met 85% sterk vertegenwoordigd bij de ruim 650 algemeen directeuren die de enquête van FME in samenwerking met aangesloten branches hebben ingevuld. 

Deeltijd-WW

64% heeft gebruikgemaakt van de NOW1-regeling en 58% van de NOW2-regeling. Een grote wens van het technische mkb (60% geeft dat aan) is een regeling voor deeltijd-WW.

“Begrijpelijk”, zeg Dooijewaard. “De Nederlandse maakindustrie bestaat vooral uit mkb-bedrijven die maar beperkt werken met een flexibele schil. Als ze moeten snijden in het arbeidsbestand, gaat dat direct ten koste van hooggekwalificeerd en trouw personeel. Wij willen die banen en die kennis behouden.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven