Diepere steekbewerking Dormer Pramet • Metaal Magazine
Nieuws

Diepere steekbewerking Dormer Pramet

In de Mobile Bending Cell leidt een 6-assige robot de buigdelen in elke gewenste positie exact naar de afkantpers (foto: Bystronic).

Dormer Pramet heeft zijn assortiment afsteek- en insteekbewerkingen met verschillende belangrijke gereedschappen uitgebreid. Het omvat een compleet aanbod voor diverse bewerkingscondities en materialen, waaronder een nieuwe wisselplaat, twee nieuwe geometrieën, een nieuwe hardmetaalsoort, nieuwe bladen en een gereedschapshouder.   

De nieuwe 25-mm-wisselplaat van het type GL met dubbele snijkanten is leverbaar in een diverse breedtes vanaf 2 tot 6 mm. De GL, bedoeld voor diepere steektoepassingen, heeft 60% meer bereik ten opzichte van wisselplaat LCMF16 van Dormer Pramet. 

Er is een PVD-kwaliteit, G8330, geïntroduceerd voor de GL-wisselplaat om een veelzijdige en stabiele optie te bieden bij het bewerken van staal, rvs en gietijzer. 

PR- en PM-geometrieën

De wisselplaat wordt uitgebracht in twee nieuwe geometrieën: PR en PM.  De PR-geometrie is de eerste keus voor gemiddelde tot hoge voeding bij een verscheidenheid aan bewerkingscondities. De snijkantsterkte is bestand tegen scheurvorming bij onderbroken sneden en is bij uitstek geschikt voor het afsteken van staven.

De PM-geometrie (foto) is een optie voor lage tot gemiddelde voeding bij zacht materiaal, zoals austenitisch rvs, omdat deze een grotere weerstand biedt tegen opbouwsnijkanten en de braam die achterblijft bij het afsteken van buizen.

Externe gereedschapshouders

Verder is er een nieuw assortiment externe gereedschapshouders leverbaar met schachtafmetingen van 16 tot 25 mm. Het geavanceerde ontwerp leidt tot stabiel snijden en is bestand tegen trillingen, wat bijdraagt aan een hoogwaardige oppervlakteafwerking. De houders bieden een uitsteeklengte tot 32 mm. 

De gereedschappen die zijn ontworpen voor het bewerken van kleine onderdelen hebben een schroefpositie onder een hoek van 30 graden voor eenvoudiger wisselen van de steekplaat en een zeer stabiele klemming.  

Universele steekbladen

Bovendien is er nu een serie universele steekbladen met hoogtes tussen 26 en 32 mm beschikbaar. Deze serie biedt een dubbelzijdige klemsleutel en een nieuw ontwerp waardoor wisselplaten met één hand vervangen kunnen worden.  

Daarnaast heeft Dormer Pramet een nieuw afsteeksysteem geïntroduceerd, bestaande uit een wisselplaat (X61) en gereedschapshouder (P61) voor lichte bewerkingen, en dan met name uitwendig en inwendig steken van borg- en afdichtringen.  

Borgringen, ook wel seegerringen genoemd, en afdichtringen worden veel gebruikt in de aandrijftechniek en de automobielindustrie en vereisen uiterst duurzame en nauwkeurige gereedschappen doordat er sprake is van geringe afmetingen.  

Voor diepere groeven 

De nieuwe wisselplaat is geschikt voor diepere groeven met breedtes tot maximaal 1,85 mm en is leverbaar met zowel enkele als dubbele snijkanten. Zijn positieve geometrie reduceert de snijkrachten en de gegenereerde temperatuur, wat minder vermogen en spanning op het werkstuk, het gereedschap en de machine betekent.  

De X61 is beschikbaar in de nieuwe kwaliteit G8330, inclusief een negatieve snijkantfase om de snijkantsterkte en de betrouwbaarheid te verbeteren, waardoor hij geschikt is voor een productieve bewerking van staal, rvs staal en gietijzer.   

Nieuwe gereedschapshouders zijn opgenomen als onderdeel van de introductie voor inwendig en uitwendig steken. Het met P61 aangeduide assortiment biedt een productieve oplossing voor nabewerkingen aan kleine werkstukken.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven