Diamantstructuur in kristallijn Si geleidt licht • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Diamantstructuur in kristallijn Si geleidt licht

Onderzoekers van de Stichting FOM, het MESA+ Instituut aan de Universiteit Twente, Philips en ASML ontwierpen een geheel nieuwe methode voor het fabriceren van 3D structuren in silicium, die functioneren als halfgeleider voor licht. Het gebruik van standaard-apparatuur maakt de integratie van elektronica met deze driedimensionale structuren in siliciumchips mogelijk. Dat is van groot belang wanneer voor toepassing in een toekomstige optische computer.

Eén manier om computers nog veel sneller te maken is door het maken van driedimensionale computerchips. De huidige gebruikte technologie voor het maken van computerchips is niet erg geschikt voor het maken van driedimensionale ruimtelijke structuren. De structuren op een chip worden laag voor laag opgebouwd, waardoor het maken van een uitgebreide  structuur een tijdrovende en dure klus is.

 

Driedimensionale structuur

In twee artikelen in de tijdschriften ‘Advanced Functional Materials’ en ‘Journal of Vacuum Science and Technoloy’ beschrijven oud-FOM onderzoekers Johanna van den Broek, Willem Tjerkstra, Léon Woldering en Willem Vos met hun collega’s hoe zij in kristallijn silicium een driedimensionale structuur maken die bestaat uit een rechthoekig regelmatig patroon van poriën die elkaar loodrecht kruisen. De poriën vormen een diamantstructuur die zich blijkt te gedragen als een halfgeleider voor licht: een fotonisch kristal.

 

(bron: FOM)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven