Ga naar hoofdinhoud

Dekkingsgraad PME is afgenomen

De dekkingsgraad van PME is in het vierde kwartaal afgenomen tot 110,4%. Dit is voornamelijk veroorzaakt door het besluit in november om de pensioenen per 1 januari met 6,2% te verhogen.

Over heel 2022 had PME een negatief rendement van 23,27%. Dit resulteerde in een daling van het vermogen van ruim 64 miljard euro naar bijna 50 miljard euro. Deze daling is grotendeels veroorzaakt door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, stelt PME.

De laatste twee kwartalen kenmerken zich door een stabilisering van het vermogen. Dit zet begin 2023 door.

Jaar van vele gezichten

 “Het is een jaar geweest van vele gezichten”, geeft Eric Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur, aan.

“Na jarenlang uitblijven van indexatie, kon er dit jaar maar liefst twee keer verhoogd worden. Mogelijk dankzij versoepelde regels in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel.”

“Deze tegenstrijdigheid is lastig uit te leggen gezien de verliezen op de beurs. Maar onze verplichtingen daalden harder. Hoewel ik blij ben om weer te kunnen verhogen, stemt de economische en internationale situatie waarin we dit doen zorgelijk”, vervolgt hij

“De ongekend hoge inflatie zorgt ervoor dat deelnemers en gepensioneerden het moeilijk hebben. Voor 2023 hoop ik daarom op rustiger economisch vaarwater.”

Ongekend hoge inflatie

“Dit jaar kende ongekend hoge inflatie”, zegt Marcel Andringa, uitvoerend bestuurder balans- en vermogensbeheer.

Dit is veroorzaakt door toegenomen vraag na corona, onbetrouwbare gasleveringen en de oorlog in Oekraïne. Door de inflatie steeg wereldwijd ook de rente.”

“Nederlandse fondsen verloren door deze situatie bijna 300 miljard euro in 2022. Een ongekend bedrag, maar wel eentje dat op te vangen is”, vervolgt hij

“Dit vanwege de rendementen die sinds 2008 zijn behaald en de lange termijn beleggingsstrategie van de fondsen. De laatste twee kwartalen van 2022 laten dit ook zien bij PME, waar het vermogen inmiddels is gestabiliseerd.”

PME zorgt voor een pensioen voor de 1.400 werkgevers, bijna 170.000 actieve deelnemers en bijna 170.000 gepensioneerden in de metaal- en technologische industrie.

Meer informatie

Meer informatie en kerncijfers vierde kwartaal 2022

Lees ook:

PMT: dekkingsgraad pensioenen op 106,8% (26 januari 2023)

Pensioenen PME met circa 50 euro per maand omhoog (25 november 2022)

Mogelijk verhoging pensioen PMT per 1 januari (20 oktober 2022)

Ook PMT verhoogt pensioenen (6 juli 2022)

PME verhoogt pensioenen (23 juni 2022)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven