Ga naar hoofdinhoud

‘Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt, mogelijk indexatie’

De dekkingsgraad bij PMT is sinds de financiële crisis van 2008 niet meer zo hoog geweest. Dat meldt PMT (Pensioenfonds Metaal en Techniek). Ook PME ziet in het eerste kwartaal van 2022 de dekkingsgraad verder stijgen. Dit biedt perspectieven op indexatie.

Bij PMT steeg de dekkingsgraad in het eerste kwartaal tot 108,2%. Eind 2021 lag de dekkingsgraad nog op 106,7%. Bij PME steeg de dekkingsgraad naar 110,8%.

Beide pensioenfondsen geven aan dat de gestegen dekkingsgraad met name komt door een stijging van de rente. Hierdoor zijn de verplichtingen in waarde gedaald.

Bij PMT is de beleidsdekkingsgraad gestegen van 100,9% eind 2021 naar 103%. De beleidsdekkingsgraad van PME lag eind maart op 105,3%. Vanaf een beleidsdekkingsgraad van 105% mag er weer gedeeltelijk geïndexeerd worden.

‘Indexatie in zicht’

“Met deze dekkingsgraad komt indexatie eindelijk in zicht”, reageert Jos Brocken, werknemersvoorzitter PMT. “Dat is echt noodzakelijk voor onze deelnemers. De pensioenen van onze deelnemers zijn sinds 2008 niet geïndexeerd en wel verlaagd.”

“We zien dat de boodschappen steeds duurder worden en de energieprijzen stijgen. Dit alles bij elkaar raakt onze deelnemers, van wie de pensioenen boven op de AOW vaak niet meer dan 600 euro per maand zijn, hard in de portemonnee.”

‘Torenhoge inflatie’

Eric Uijen van PME: “Doordat de pensioenen al jarenlang bevroren zijn, leveren onze gepensioneerden ieder jaar een klein beetje koopkracht in. Dat koopkrachtverlies wordt gedempt doordat de AOW – het grootste deel van het inkomen voor de meeste van onze gepensioneerden – wél stijgt.”

“Maar met de torenhoge inflatie die we nu zien, gaat het knellen. De boodschappen worden fors duurder en de energierekening van huishoudens is geëxplodeerd. De roep om indexatie klinkt dan ook begrijpelijkerwijs steeds luider.”

Het kabinet wil de regels versoepelen, zodat pensioenfondsen in de aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel al bij een beleidsdekkingsgraad van 105% kunnen indexeren.

PME: ‘Hopen op dit jaar’

“Zodra het verantwoord kan, willen we niets liever dan de pensioenen verhogen”, zegt Uijen, voorzitter uitvoerend bestuur bij PME pensioenfonds.

“Nu kan dat nog niet, want we zitten met 105% precies op de grens waarbij we – als de nieuwe spelregels door de Tweede Kamer worden bekrachtigd – eventueel kunnen indexeren.”

“Daarnaast zijn aan de versoepeling van de regels wel allerlei voorwaarden verbonden. Als ons herstel doorzet, hoop ik van harte dat we dit jaar het moment bereiken dat indexeren wél kan. Maar het moet dan evenwichtig zijn, voor alle generaties, dus voor jong én oud.”

PMT: ‘Evenwichtig besluit’

Als de dekkingsgraad indexeren toelaat, zal het PMT-bestuur daarover “een evenwichtig besluit nemen”. Dat betekent dat er dan wordt gekeken naar onder andere de wijze van invaren in het nieuwe stelsel, compensatiemaatregelen en mogelijk gewenste buffers.

”Ondanks het feit dat onze rendementen dit kwartaal negatief zijn en ons vermogen is gedaald, is onze dekkingsgraad enorm gestegen waardoor er weer perspectief is op indexatie”, zegt Terry Troost, werkgeversvoorzitter PMT.

“Dit is kenmerkend voor het huidige stelsel en geeft aan dat verandering van het stelsel nodig is.”

Marktpensioenfonds PMT

PMT is het grootste marktpensioenfonds van Nederland. Het fonds werkt voor ongeveer 34.000 ondernemingen, waarin ruim 400.000 werknemers op dit moment een pensioen opbouwen.

Tel daarbij op de deelnemers die niet langer een pensioen bij het fonds opbouwen, maar dat voorheen wel deden (bijna 700.000) en de personen die al een uitkering ontvangen (ruim 220.000) en het totaal aantal deelnemers is bijna 1,4 miljoen.

De klanten van Pensioenfonds Metaal en Techniek zijn de werkgevers en werknemers in onder meer de metaalbewerking en galvanische industrie.

Marktpensioenfonds PME

PME draagt zorg voor een “goed, betaalbaar, duurzaam en persoonlijk pensioen” voor 1.432 werkgevers, 166.000 actieve deelnemers en 167.000 gepensioneerden in de metaal- en technologische industrie. 

Meer informatie

Bekijk de PMT-kerncijfers over het eerste kwartaal van 2022

Bekijk de PME-kerncijfers over dezelfde periode

Eén reactie op “‘Dekkingsgraad pensioenfondsen stijgt, mogelijk indexatie’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven