Ga naar hoofdinhoud

Defenture krijgt opdracht van Defensie

De Defenture GRF.

Defenture uit Tiel heeft van DMO, de aankooporganisatie van het Nederlandse ministerie van Defensie, de opdracht gekregen voor de levering van ten minste 41 lichte tactische voertuigen. De GRF-voertuigen van Defenture (die bij Defensie Vector genoemd worden) zullen worden geleverd aan de Luchtmobiele Brigade (11 LMB). Het contract laat voor het ministerie nog mogelijkheden open om in de toekomst over een langere periode nog extra voertuigen aan te schaffen.

Met het verstrekken van deze opdracht aan Defenture geeft DMO een heel duidelijk signaal af, stelt het bedrijf. Defensie vult het gat op na het terugtrekken (in 2021) van het 12kN AASLT programma.

De Luchtmobiele Brigade had al enige tijd behoefte aan een geschikt voertuig waarvoor in 2018 een andere aanbieder opdracht kreeg. Dit contract werd echter geannuleerd en Duitsland en Nederland besloten gezamenlijk deze voertuigen aan te schaffen via een Duitse aanbesteding. Defenture is met haar GRF-platform een van de kandidaten bij deze aanbesteding.

Defenture is al bijna 10 jaar specialist in de ontwikkeling en assemblage van lichte tactische voertuigen. Het bedrijf is ontstaan uit de vervulde opdracht om 50 voertuigen te leveren voor het Nederlandse Commando Korps (KCT), wat resulteerde in een uitgebreide order van 76 GRF/Vector voertuigen.

GRF, Scorpion en Mammoth

Behalve de GRF heeft Defenture nog twee platforms in portefeuille, namelijk de Scorpion en de Mammoth.

De GRF/Vector is een voertuig dat geschikt is voor de belangrijkste eenheden binnen de krijgsmacht. Vanaf het begin is het voor militaire doeleinden ontwikkeld in nauwe samenwerking met KCT (de gebruikers) en belangrijke kenniscentra.

De GRF/Vector is al enkele jaren in gebruik. De wereldwijde vraag naar dit type voertuig groeit sindsdien enorm, stelt het bedrijf uit Tiel.

Daarnaast heeft Defenture in opdracht van DMO ongeveer 300 Scorpions ontwikkeld en geproduceerd voor Nederlandse krijgsmachtonderdelen als KCT en 11 LMB. Scorpions zijn militaire dieselaangedreven quads,

Het bedrijf is ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de grotere versie van de GRF met een laadvermogen van 3500 kilo: de Mammoth. Dit voertuig wordt speciaal ontworpen voor het Duitse Kommando Speziale Kräfte (KSK).

‘Veel serieuze belangstelling’

“Net als voor de Scorpion is er ook voor deze Mammoth veel serieuze belangstelling uit andere Europese landen”, aldus het bedrijf.

Speciaal ontwikkelde militaire modulaire voertuigsystemen, gebaseerd op een uniform ontworpen platform, zoals de GRF en de Mammoth, zijn de toekomst, stelt Defenture. De voertuigen worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gebruikers en expertisecentra.

Voor landen die besluiten de Defenture-voertuigen te kopen en te gebruiken wordt uniformiteit en interoperabiliteit tussen de systemen zo gegarandeerd.De Nederlandse, Duitse en Zwitserse strijdkrachten maken gebruik van verschillende versies en configuraties uit het Defenture-portfolio.

Nieuwe aankooptrajecten

In 2023 komen er nieuwe aankooptrajecten en opdrachten, waardoor de interoperabiliteit in heel Europa nog beter wordt.

De ondertekening van het contract is dan ook een gedenkwaardige gebeurtenis voor zowel de Nederlandse krijgsmacht als Defenture.

Het Nederlandse Commando Korps en de Luchtmobiele Brigade opereren vaak samen, waardoor interoperabiliteit van levensbelang is.

 Dit contract impliceert ook een verlaging van de operationele kosten, waardoor de inzet van Defenture-voertuigen de effectiviteit en efficiëntie van de krijgsmacht sterk verbetert.

Forse uitbreiding

Om de groei op te vangen breidt Defenture fors uit, zowel qua personeel als qua huisvesting. Specialisten uit de automotive branche, de productie-industrie en defensie slaan de handen ineen om de meest betrouwbare en veilige voertuigen te produceren, te leveren en te onderhouden tegen de laagst mogelijke Life Cycle Costs, geeft het bedrijf aan.

“Onze voertuigen dragen steeds meer bij aan wereldwijde veiligheid en vrijheid”, vertelt Henk van der Scheer, CEO Defenture.

“Met de Defenture platforms garanderen we dat de troepen die ons beschermen hun missies veilig uitvoeren en kunnen terugkeren uit de meest extreme omstandigheden. Dat is onze missie waarmee we dag na dag het onmogelijke mogelijk maken”.

Defenture levert de eerste GRF-voertuigen in het najaar van 2023 aan de Luchtmobiele Brigade. Verwacht wordt dat medio 2024 de eerste batch van 41 voertuigen geleverd zal zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven