De uitdaging van glasbewerking • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

De uitdaging van glasbewerking

De ultrakortepulslasers van Trumpf zijn krachtige tools voor de productie van smartphones, tablets, etc. (foto: Trumpf)

Glas is een moeilijk materiaal om te bewerken met een laser. Het is bros en neigt te barsten tijdens ongelijkmatige verwarming vanwege optredende spanningen in het materiaal. Glas en metalen verschillen aanzienlijk in hun interactie met een laserstraal als gevolg van absorptie en thermische geleiding.

Glas is transparant voor zichtbaar licht en heeft een lage thermische geleidbaarheid. Precies de tegenovergestelde eigenschappen van metaal. De eigenschappen van glas vormen een grote uitdaging voor lasersystemen en processen om snelle productiesnelheden in combinatie met hoge kwaliteit te bereiken. Daarbij zijn er vele verschillende soorten glas met verschillende parameters zoals de samenstelling, de dikte, coatings en verhardingsmethoden. Deze eigenschappen vormen een extra uitdaging bij het snijden van glas met een laser. Fabrikanten van glasbewerkingsmachines en lasersystemen staan voor een zware uitdaging om geschikte methodes te vinden voor het bewerken van glas. Het gebruik van lasers voor het graveren en boren in glas wordt al heel lang gedaan, terwijl het lasersnijden en het verbinden van glas nog veel onderzoek nodig heeft. Op de Lasys 2014  dat van 24 tot 26 juni in Stuttgart wordt gehouden, kunnen bezoekers oplossingen vinden voor het bewerken van glas met een laser. De Lasys is een internationale vakbeurs die speciaal is gericht op de laserverwerking van allerlei materialen waaronder glas.

Gehard glas, gesneden met een hoge randkwaliteit met een Quasar UV-laser van Newport Spectra-Physics. (foto: Newport Spectra-Physics)
Gehard glas, gesneden met een hoge randkwaliteit met een Quasar UV-laser van Newport Spectra-Physics. (foto: Newport Spectra-Physics)

Graveren en snijden.

De laser heeft vele voordelen bij het bewerken van glas vergeleken met gebruikelijke werkwijze. Zo kunnen in de medische technologie slijtvaste inscripties in glas geproduceerd worden. Op de Lasys zal Coherent een lasersysteem laten zien voor het markeren van extreem dunne glazen en voor de markering van het glas op zonnecellen. Het snijden van glas met een laser heeft een aantal voordelen. De randen hoeven namelijk niet meer nabewerkt te worden en de kans op microscheurtjes is ook gering waardoor de kans op breuken nihil is. Daarnaast kunnen contouren kleiner dan 100 micrometer alleen met een laser geproduceerd worden. Het glas in displays bijvoorbeeld is vaak nauwelijks dikker dan 0,3 mm en dit is vrijwel onmogelijk om kwalitatief zonder laser te snijden.

Coherente biedt een breed scala van geschikte lasersystemen voor verschillende materialen zoals glas. de foto toont gaten geboord in dunne glazen wafers met behulp van een excimer laser (foto: Coherent)
Coherente biedt een breed scala van geschikte lasersystemen voor verschillende materialen zoals glas. de foto toont gaten geboord in dunne glazen wafers met behulp van een Excimer laser (foto: Coherent)
Ultrakorte pulsen

Om ervoor te zorgen dat lage thermische geleiding of ongelijkmatige opwarming van het glas niet tot spanningen en kleine scheurtjes leidt, willen producenten van productiemachines en lasersystemen het proces zo koud mogelijk plaats laten vinden. Ultrakortepulslasers zijn momenteel de oplossing voor het bewerken van glas. Lees in het persbericht de mogelijkheden van enkele exposanten van de Lasys 2014: Exhibitors at LASYS 2014

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven