Cryogeen koelen op twaalf Okuma’s • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Cryogeen koelen op twaalf Okuma’s

Okuma kan twaalf machinemodellen uit rusten met een cryogeen koelsysteem van 5ME (foto: Okuma)

Okuma en 5ME zijn een samenwerking gestart om het cryogeen koelen met vloeibare stikstof tijdens verspaanwerkzaamheden aan de man te brengen. Momenteel zijn er twaalf Okuma machinemodellen, waaronder verticale en horizontale bewerkingscentra, die kunnen worden uitgerust met de 5ME koeltechnologie.

De cryogene koeltechnologie leent zich goed voor de verspaning van exotische materialen zoals titanium en Inconel. De luchtvaartindustrie is daarom een belangrijke markt voor Okuma en 5ME. Met cryogeen koelen kan de snelheid, kwaliteit en standtijd van het gereedschap verhogen. Koelen met vloeibaar stikstof heeft nog een aantal andere voordelen t.o.v. reguliere koelemulsies: er ontstaat geen gevaarlijke damp of nevel in de lucht, zodat er geen gezondheidsrisico’s zijn voor de gebruiker, spanen zijn eenvoudiger te beheren omdat ze niet plakkerig zijn door de koelvloeistof, vloeibare stikstof is betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar en de ROI op een cryogene installatie is ongeveer twaalf maanden.

LN2

De technology van 5ME laat vloeibare stikstof (LN2) door de spil tot aan de snijkant van het gereedschap stromen voor een optimale koeling (-321 °F). Het systeem voedt LN2 bij een voorgeschreven druk en debiet per gereedschap of toepassing. Een sub-koeler verwijdert opgewerkte warmte uit het systeem en condenseert stikstof naar 100 procent LN2 om gasvorming te voorkomen. Om te voorkomen dat kritieke componenten worden blootgesteld aan de cryogene temperaturen, is het toevoersysteem voorzien van een geïsoleerde vacuümmantel.

Farnborough International Airshow en IMTS

Okuma en 5ME presenteren de techniek tijdens de Farnborough International Airshow van 11 juli t/m 17 juli in Farnborough (UK). Ook tijdens de IMTS in Chicago (VS) wordt op een vijfassige Okuma MU-8000V de crygene koeltechniek gepresenteerd.

Bekijk hieronder een video van cryogeen koelen op een Okuma MA-600HII:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven