Cyber security: 'Leef procedures na' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Cyber security: ‘Leef procedures na’

Cyberbeveiliging is zo effectief als de zwakste schakel. Technisch is veel mogelijk. Maar om inbraken in bedrijfs- of ketensystemen door bijvoorbeeld malware, ransomware of phishing te voorkomen, moeten medewerkers de door het bedrijf opgestelde procedures blijven volgen, ook bij thuiswerken. Dat stelt Sirris.

Industrie 4.0 maakt data-uitwisseling tussen machines en computersystemen binnen een bedrijf maar ook tussen bedrijven mogelijk. Dat kunnen meerdere vestigingen van één bedrijf zijn of platforms en ketennetwerken tussen het maakbedrijf en zijn leveranciers/afnemers. Dergelijke koppelingen vergroten het risico op cybercriminaliteit.

Thuiswerken: extra risico

Door corona zijn meer medewerkers gaan thuiswerken, waarbij de werkgever lang niet altijd meer controle op de beveiliging heeft. En met smart phones is het gebruiksgemak weliswaar toegenomen (overal en altijd toegang tot productieprocessen), maar ook het risico op hacks en ongeoorloofde toegang. Dus hier is nog wel een professionaliseringsslag te maken, meldt het Belgische Sirris in vakblad Metaal Magazine.

‘Schieten met hagel’

Cybercriminelen ‘schieten met hagel’ waardoor ze altijd wel ergens door een firewall heenkomen. Het gaat ze dus ook meestal niet om de data, maar meer om wat het de ondernemer waard is om die data terug te krijgen. En een medewerker hoeft maar één keer op een phishing-bericht te klikken en de deuren naar gevoelige informatie kunnen wagenwijd open komen te staan.

Tips en checklists

Het is dus zaak om niet-geautoriseerde digitale toegang en datalekken te voorkomen. Hoe? Sirris gaf hiervoor diverse tips. Ook zijn er checklists.

Eén tip uit het artikel: Licht, eventueel met een gespecialiseerd bedrijf, het eigen bedrijf en de procedures door.

Kijk als buitenstaander en ga op zoek naar mogelijke risico’s. Kan een medewerker bijvoorbeeld één transactie van begin tot eind voltooien of is daar ook een tweede medewerker voor nodig?

Bekijk ook de andere tips in het decembernummer van Metaal Magazine (premium)
Nog geen abonnee?
Adverteren?

Eén reactie op “Cyber security: ‘Leef procedures na’

  • Wat een interessant artikel! Cyber security is inderdaad nogal een complex, maar wel heel belangrijk onderwerp om over na te denken, vooral nu inderdaad thuis werkt. Ook bij 123oudijzerprijs denken we hier vaak over na.
    Groet Felix

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven