Cryogene koeling in de verspaantechniek • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Cryogene koeling in de verspaantechniek

Vloeibare stikstof als koelmiddel voor het verspanen van exotische materialen, gedemonstreerd bij het WZL in Aachen (D) (foto: Tim Wentink)

Het verspanen van exotische materialen zoals titanium en nikkellegeringen gaat gepaard met hoge temperaturen. Dit vraagt hoge eisen van de gereedschappen, coatingen en de koelsmeerstrategie.

Met name de koelsmeerstrategie is erg belangrijk bij het ontstaan van deze hoge temperaturen. Momenteel worden dit soort bewerking gekoeld door met een hoge druk een koelsmeermiddel op de snijkant en het bewerkingsvlak te spuiten. In de praktijk ontstaan vaak zulke hoge temepraturen dat het koelsmeermiddel vaak al verdampt is of zijn eigenschappen is verloren voordat het de snijkant bereikt. Binnen korte tijd slijten gereedschappen dan alsnog. Bij het WZL in Aachen doen ze onderzoek om het standaard koelsmeermiddel te vervangen voor een cryogene koeling. Voor het verspanen van verschillende exotische materialen gebruikt het laboratorium een vloeibare stikstof (LN2) in combinatie met koolstofdioxide (CO2). Een aandachtspunt voor de onderzoekers is om het koelen met een minimale hoeveelheid koelmiddel te bewerkstelligen. De voorlopige resultaten zijn dat door de inzet van een minimale hoeveelheid vloeibare stikstof, de standtijd van een gereedschap van tc = 7,8 minuten is verdubbeld naar tc = 15,6 minuten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven