Cryogeen diepwalsen voor harden metaal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Cryogeen diepwalsen voor harden metaal

Het cryogeen diepwalsen geeft een harde oppervlakte laag en kan direct op de machine uitgevoerd worden (foto: WGP)

Dr. Meyer heeft onlangs voor een onderzoek naar koelsmeermiddelen erkenning gekregen van het WGP (Wissenschaftliche Gesellschaft für Productionstechnik). Daarnaast heeft Meyer een hybride werkwijze ontwikkeld waarmee randzones van metalen producten gehard kunnen worden zonder de tussenkomst van een warmtebehandeling.

Meyer is zowel afgestudeerd als bioloog als gepromoveerd  productietechnicus. Deze bijzondere combinatie heeft er toe geleid dat Meyer veel vragen uit de productietechnologie met microbiologische en chemische kennis kan beantwoorden. Zijn onderzoek naar koelsmeermiddelen wekt in de industrie interesse op. In koelsmeermiddelen ontstaan naar verloop van tijd bacteriën die een negatieve invloed uitoefenen op de vloeistof waardoor deze vaker vervangen moet worden. “Dankzij onze kennis van de moleculaire relaties in koelsmeermiddelen kunnen we in de toekomst productieprocessen beter plannen”, vertelt Meyer.

Cryogeen diepwalsen

Naast zijn onderzoek naar koelsmeermiddelen heeft Meyer tevens een hybride werkwijze voor het harden van randzones van metalen componenten ontwikkeld. Het oppervlakteharden van componenten zoals turbineschoepen, krukassen of lagers kan met de nieuwe techniek direct op de bewerkingsmachine. Een warmtebehandeling in een oven wordt daarmee overbodig. De techniek die Meyer gebruikt is cryogeen diepwalsen. Bij dit proces wordt het werkstuk tijdens de mechanische bewerking met stikstof bestraald, waardoor het materiaal volgens Meyer nog harder wordt als bij een standaard warmtebehandeling. “Omdat het werkstuk het complete proces in het bewerkingscentrum verblijft, wordt er veel tijd en energie bespaard. Met name bij kleine series loont het om warmtebehandelingen in een oven buiten wegen te laten”, aldus Meyer. Nog een voordeel is dat het diepwalsproces niet de binnenste delen van het werkstuk bereikt. Dit materiaal blijft dus zachter en taaier en dit heeft zijn voordeel bij dynamische belastingen waarbij harde en brosse materialen sneller kunnen breken. Het cryogeen diepwalsen wordt momenteel in samenwerking met een aantal industriepartners getest. De eerste resultaten zijn minder energieverbruik, een hogere productkwaliteit en duurzamere producten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven