Ga naar hoofdinhoud

Correctie metaalprijzen in 2012

Ruwweg zijn de metaalprijzen na een dal in het eerste kwartaal van 2009 voortdurend toegenomen. De prijs van koper kwam zelfs per 1 januari 2011 boven de piek van 1 juli 2008 uit. De bedrijven waar metalen een belangrijk deel van de kostprijs uitmaken, hebben flink hinder gehad van de stijgende metaalprijzen.

Dit betreft vooral bedrijven die onvoldoende hebben geherstructureerd tijdens en na de crisis, en een onderliggende positie innemen ten opzichte van hun metaalleveranciers en afnemers. Verwacht wordt dat de prijs van staal in 2011 verder zal stijgen als gevolg van een stijging van de kosten van ijzererts en steenkool. Ook de prijzen van basismetalen zullen in 2011 toenemen ten opzichte van 2010 dankzij een sterke vraag van opkomende landen en krapte op een aantal markten.

  Prijsindex metalen CBS

 

Correctie 2012

De invloed van de Japanse aardbeving en de onrusten in het Midden-Oosten blijven relatief beperkt op de prijzen. In 2012 zal er een correctie plaats vinden vanwege een toename van productiecapaciteit en zal de prijs van staal en basismetalen weer dalen. De bezettingsgraad in de branche en de positie ten opzichte van de afnemer zullen bepalend zijn voor de mate van doorberekening van de stijgende grondstofkosten door de ondernemer.

 

(bron: ABN Amro)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven