Corona drukt orders Duitse machinefabrikanten • Metaal Magazine
Nieuws

Corona drukt orders Duitse machinefabrikanten

In het tweede kwartaal van 2020 hebben Duitse fabrikanten van bewerkingsmachines 46% minder orders gekregen dan in dezelfde periode vorig jaar. Bestellingen uit het buitenland daalden met 51%, uit Duitsland met 36%

Dat meldt de VDW, de Duitse vereniging van machinebouwers. Gedurende het eerste halfjaar lag de orderintake 35% lager, vergeleken met het eerste halfjaar van 2019. Het aantal orders uit de binnenlandse markt daalde met 28% en uit het buitenland met 39% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

‘Lockdown-effect’

“De cijfers van het tweede kwartaal laten duidelijk het effect van de corona lockdown zien”, reageert VDW-directeur Dr. Wilfried Schäfer. “Afnemers in veel sectoren, met name in de luchtvaart- en automobielindustrie, hebben te maken met een sterke omzetdaling. Het gevolg is veel kortetermijnwerk, tijdelijke productiestops en liquiditeitsproblemen.

Duidelijke stijging in juni

De wereldwijde investeringsactiviteit kwam tijdens de harde lockdown-fase vrijwel tot stilstand. Toch wordt geconstateerd dat de daling van het niveau van ontvangen orders nu lijkt af te vlakken. In juni was er een duidelijke stijging waarneembaar ten opzichte van de 2 voorgaande maanden. De VDW noemt dit bemoedigend.

Positieve signalen

De twee belangrijkste indicatoren – de PMI (Purchase Managers Index) en de Ifo business climate index – geven ook meer positieve signalen af.

In juli kwam de wereldwijde PMI voor het eerst sinds het begin van de crisis dicht in de buurt van het 50-punt, wat staat voor groei. De stijging kwam als een verrassing en had een brede basis: China, de VS en de eurozone, waaronder Duitsland, Frankrijk en Italië.

Volgens Ifo heeft de kapitaalgoederenindustrie in Duitsland verwachtingen gewekt. De detailhandelsomzet herstelt zich en de industriële productie en de export zijn in juni weer toegenomen. Dit zou volgens Schäfer het gehoopte lichte herstel in de tweede helft van het jaar kunnen inluiden.

‘Sector is laatcyclisch’

Maar de ervaring leert dat het langer duurt voor dit doorwerkt in de bewerkingsmachine-industrie, omdat dit nu eenmaal een laatcyclische kapitaalgoederensector is. De verwachtingen van deze industrie voor de komende 6 maanden blijven dan ook gematigd.

De laatste verkoopcijfers ondersteunen deze zienswijze. De omzet in de eerste helft van het jaar is namelijk met 26 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

De bedrijven doen er alles aan om door de crisis heen te komen en proberen met werktijdverkorting vast te houden aan hun vaste kernpersoneel. Het aantal werknemers in mei van dit jaar lag 3,7% lager dan het jaar ervoor.

‘Digitalisering en 5G’

Bedrijven die gedreven worden door digitalisering en 5G-expansie en die werken voor de sectoren medische technologie en elektronica, en voor delen van de machinebouwsector, staan er relatief iets beter voor dan de andere bedrijven.

“Op alle gebieden zijn er echter nog steeds grote risico’s verbonden aan een tweede besmettingsgolf. Dit maakt het erg moeilijk om met enige nauwkeurigheid aan te geven wanneer de internationale investeringsactiviteit zich zal stabiliseren”, zegt Schäfer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven