Ga naar hoofdinhoud

Core-TeQ: ‘Meeveranderen met de wereld’

Michael Scherpenzeel (links) en Mark Jaski.

Core-TeQ uit Andijk is een van de trouwste abonnees van MTL Metaal Magazine. Het familiebedrijf, dat begon als Metaalbewerkingsbedrijf Scherpenzeel, is zelf nog drie jaar ouder dan het vakblad en heeft al 55 jaar een abonnement.

De geschiedenis van het bedrijf doorloopt mooi de trends in verspaning. Want stilzitten is achteruitgaan”, zegt sales en business development directeur Mark Jaski in het jubileumnummer van MTL Metaal Magazine.

Core-TeQ is specialist in assen, rollen en cilindrische onderdelen, onder het motto supporting your core business.  Afnemers zitten in de reprografische markt (printers, drukmachines en kopieerapparaten), logistic handling systems, elektromotoren en verder in algemene machinebouw en de voedings- en verpakkingsindustrie. Inmiddels is de derde generatie in het familiebedrijf actief.

Gestart in schuur achter het woonhuis

Het mkb-bedrijf is in 1960 gestart door Han Scherpenzeel. Hij begon voor zichzelf in de schuur achter het woonhuis in Hoorn. Van het kerstgeld bij zijn werkgever heeft hij zijn eerste draaibank gekocht.

Het vroegere Océ (nu Canon) zocht toeleveranciers en een van de toenmalige inkopers kwam vanuit Venlo helemaal naar West-Friesland met een stapel tekeningen om het te laten calculeren, vertelt de huidige procurement directeur Michael Scherpenzeel.

Sindsdien gingen de zaken goed bij het metaalbedrijf. “Mijn opa had een grote pot met stuivers staan en vroeg kinderen uit de buurt om stukken metaal te komen zagen voor een stuiver.”

De schuur was al snel te klein. Eerst werd een pand in de binnenstad betrokken maar in 1973 verhuisde het bedrijf naar het verderop gelegen Andijk. In 1980 werd de eerste CNC-draaimachine aangeschaft.

In 1982 wordt zoon Willem de nieuwe directeur en eigenaar, net tijdens een recessie, maar het werk trok na een half jaar weer aan.

Nieuwe focus

In 1985 is het bedrijf verhuisd naar het huidige pand in Andijk. In 1986 kwam de eerste CNC-freesmachine en in 1995 het eerste Fanuc-robotsysteem. Opnieuw werd het pand te klein dus werd in stappen uitgebreid.

In 1996 en 2000 kwamen de laatste twee hallen erbij tot nu zo’n 10.000 m2. In 2000 werd ook de eerste geautomatiseerde CNC-laserlasmachine in gebruik genomen. Op dat moment stonden we op een keerpunt, blikt Michael terug.

In MTL Metaal Magazine

Mark Jaski en Michael Scherpenzeel  vertellen in het jubileumnummer van MTL Metaal Magazine over dit keerpunt en hoe ze hierop inspeelden. Ook geven ze aan dat er een verkeerd beeld van Azië bestaat. Zij vinden verder dat Europa en ook Nederland zichzelf uit de markt prijst.

Lees het hele artikel, ook over de Covid-tijd en nieuwe ontwikkelingen bij het bedrijf, in MTL Metaal Magazine nummer 4.

Word abonnee
Activeer uw account
Mogelijkheden om te adverteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven