’Continuïteit ook na overname belangrijk’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

’Continuïteit ook na overname belangrijk’

Jeroen van Schreven (links) en Dick Weijman.

Sinds 2020 waait er een frisse wind door metaalbewerkingsbedrijf Smit. Het bedrijf uit Abcoude is overgenomen door Verenigd Ondernemers Fonds (VOF) samen met Dick Weijman, zodat oud-directeur Eric Meijer met pensioen kon. Weijman en Jeroen van Schreven, partner van VOF, leggen in de nieuwe Metaal Magazine uit hoe de overname is verlopen en wat er inmiddels is veranderd. Ook geeft Van Schreven tips voor bij een mogelijke overname.


Vakblad Metaal Magazine, dat vrijdag 16 april uitkomt, schetst een beeld van de overname bij Smit, vlak voor corona. Wat is veranderd en wat is behouden? “Continuïteit, zeker in de beginfase, is belangrijk”, geeft Weijman aan.

‘Kapitein van een schip’

Ook vertellen Wijman en Van Schreven hoe de overname gegaan is. “Onze visie is dat je een overname nooit puur financieel moet bekijken”, vertelt Van Schreven. “Natuurlijk moet het economisch een goed draaiend bedrijf zijn, maar dat bereik je niet met spreadsheets en juristen.”

In plaats daarvan wil VOF de toekomstbestendigheid van een bedrijf nagaan met behoud van cultuur en werkgelegenheid.

“Daarom willen we dat de nieuwe directeur ook aandeelhouder is. We geloven erin dat wie aan het roer staat als kapitein van een schip dat deels ook zijn eigendom is, een betere koers zal varen.” Dat geeft naar klanten toe ook vertrouwen.

Meerwaarde overname

De meerwaarde van de overname komt aan bod, bijvoorbeeld in investeringen in nieuwe technieken, zoals digitalisering en robotisering. Ook wordt meer aandacht besteed aan de professionalisering van de commercie en marketing van het bedrijf.

En verder belichten beide mannen wat de overname bijvoorbeeld aan synergie kan bieden en samenwerkingsmogelijkheden met andere bedrijven zoals metaalproducent Drameco in Coevorden en metaalbedrijf Van Wijngaarden uit Houten die VOF eerder heeft overgenomen.

Tips bij een overname

Bovendien geeft Van Schreven tips om rekening mee te houden bij een overname. Eén ervan is: neem je tijd!

Lees het hele verhaal (ook online) in het aprilnummer van Metaal Magazine en bekijk de tips.

Abonnee worden?
Adverteren?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven