Containers voor metaalwerkplaats Malawi • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Containers voor metaalwerkplaats Malawi

Een leraar geeft les in metaalbewerking in Lilongwe (foto's: Gered Gereedschap).

2 containers vol materialen en gereedschappen zijn eind november vanuit Gouda vertrokken naar Malawi. Dankzij de steun van onder meer diverse metaalbedrijven wordt de metaalopleiding bij partner Music Crossroads in Lilongwe uitgebreid. Dat meldt Gered Gereedschap in GG Bericht.

De organisatie gaat in Lilongwe, de hoofdstad van Malawi, 2 volledig ingerichte opleidingswerkplaatsen opzetten. Het is een aanvulling op de huidige werkplaats, die Gered Gereedschap in 2017 samen met Music Crossroads is gestart.

“Inmiddels hebben zo’n 360 leerlingen daar de afgelopen jaren een opleiding gevolgd”, vertelt Peter Schmidt van Gered Gereedschap.

“Meer en meer jongeren melden zich aan. Vandaar dat we Music Crossroads ondersteunen bij het uitbreiden van de bestaande metaalopleiding. Daarnaast gaan we een gecombineerde kleermakers- en schoenmakerswerkplaats neerzetten.”

50 m3 aan materiaal

In de containers uit Nederland zitten alle machines en gereedschappen om beide werkplaatsen in te richten. Alles bij elkaar zo’n 50 m3 aan materiaal, specifiek voor dit project.

Ook zitten er gereedschappen en machines in om een groot aantal leerlingen metaalbewerking na hun afstuderen een set gereedschap mee te geven, waaronder een haakse slijper en een lasapparaat. Hiermee kunnen ze na hun opleiding zelfstandig aan de slag in Lilongwe of in hun eigen dorp.

Zeecontainers worden werkplaatsen

Net als de bestaande werkplaats zullen ook de 2 komende werkplaatsen gebouwd worden op basis van zeecontainers.

De verwachting is dat de containers (ijs en weder dienende) eind januari in Malawi aankomen. Dan zal de bouw van de werkplaatsen op basis van deze containers van start gaan.

Lokaal opgebouwd

De metaalwerkplaats wordt een kopie van de bestaande werkplaats, op basis van 2 containers.

Veel zal lokaal gedaan worden. De deuren en ramen worden door de metaalbewerkers zelf in de containers gelast, het dak wordt ook lokaal gemaakt, evenals de werkbanken.

Jaarlijks 150 extra leerlingen metaalbewerken

Als de werkplaatsen operationeel zijn, kunnen er jaarlijks zo’n 150 studenten extra opgeleid worden tot metaalbewerker, 150 tot kleermaker en 50 tot schoenmaker.

Gered Gereedschap

Gered Gereedschap steunt al 38 jaar vakmensen in ontwikkelingslanden met gereedschappen, kennis en kunde.

“Met een goede vakopleiding zijn de mensen zelf in staat armoede achter zich te laten.” De stichting biedt technische scholen in Afrika de helpende hand met in Nederland ingezameld en opgeknapt gereedschap.

“We zorgen voor gekwalificeerde leraren en bieden begeleiding van onder andere timmermannen, metaalbewerkers en automonteurs naar zelfstandig werk.” Dit gebeurt ter plekke met betrouwbare projectpartners.

2 miljoen gereedschappen opgeknapt

Sinds de oprichting zijn zo’n 2 miljoen gereedschappen opgeknapt en verzonden. Ook zijn zo’n 75.000 leerplekken gecreëerd.

De stichting is voortdurend op zoek naar gereedschappen en machines. Met 350 inzamelpunten en diverse werkplaatsen in Nederland is Gered Gereedschap altijd dichtbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven