Conditionele automatisering voor draaien en kotteren • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Conditionele automatisering voor draaien en kotteren

Silent Tools Plus heeft nu ook een machine-geïntegreerde versie. Sandvik Coromant heeft de vrijgave daarvoor aangekondigd. Dit valt samen met de introductie van Coroplus Connected; een oplossing om connectiviteit tussen bewerkingsmachines en snijgereedschap tot stand te brengen. Deze 2 producten samen maken conditionele automatisering mogelijk voor inwendige kottertoepassingen. Dit kan de basis vormen voor toekomstig geautomatiseerd bewerken.

De combinatie van de 2 producten heeft volgens Sandvik Coromant, het potentieel om de kosten van bewerkingen significant te reduceren. Ook kan het fouten bij inwendige draaitoepassingen in lucht- en ruimtevaartcomponenten elimineren.

CoroPlus Connected is een gloednieuw product dat hardware en software combineert. Daarmee komt het tegemoet aan de vraag naar conditionele automatisering bij machinale bewerkingen en als stap in de richting voor volledige automatisering. De oplossing maakt geautomatiseerde acties mogelijk op basis van real-time data.

CoroPlus Connected wordt gebruikt in combinatie met de bestaande Silent Tools Plus, een digitaal verbonden, gedempte kotterbaar van Sandvik Coromant. Silent Tools Plus helpt klanten door zichtbaarheid te bieden in de snijzone bij inwendige draaitoepassingen met lange uitsteeklengte.

Silent Tools Plus maakt gebruik van een verbonden draaiadaptor en sensoren voor het bewaken van belasting, trilling, afbuiging, oppervlakte-afwerking, temperatuur en detectie tijdens het verspanen bij draaitoepassingen.

‘Ogen voor de operator’

Het product is op de markt gebracht om een zichtoplossing te bieden bij ‘operatorblindheid’ wanneer inwendig wordt gedraaid. Omdat de operator voorheen geen visuele aanwijzingen had van het betreffende proces, was het extreem lastig om potentiële problemen te identificeren totdat het draaien was afgerond.

Voor industrieën die inwendige bewerkingen uitvoeren in grote componenten, zoals in de lucht- en ruimtevaart en olie- en gassectoren, kunnen fouten resulteren in aanzienlijke kosten, afkeur, stilstandstijd en vertragingen.

Silent Tools Plus biedt de operator ‘ogen’ voor de snijzone door data direct naar een dashboard te streamen. Hierdoor kunnen problemen worden geïdentificeerd voordat ze escaleren en fabrikanten gedwongen worden om dure componenten af te keuren. Denk aan problemen als overmatige afbuiging, trillingen of instelproblemen. Silent Tools Plus heeft  in 2018 de eerste plaats behaald in de productie-innovatiewedstrijd van de IMTS.

2 producten gecombineerd

De vorige maand geïntroduceerde machine-geïntegreerde versie van Silent Tools Plus, gecombineerd met CoroPlus Connected, maakt het mogelijk dat de waardevolle gegevens die in de snijzone worden gegenereerd, resulteren in automatische snij-acties. Op deze manier hoeven operators niet langer het bewerkingsdashboard te bewaken gedurende gehele processen.

“Met het systeem hoeft een operator alleen maar de gewenste belastings-, trillings- en temperatuurlimieten in te stellen, hetzij via het software- dashboard, hetzij rechtstreeks in de NC-code,” legt Thomas A Nilsson, productmanager bij Sandvik Coromant, uit.

‘Verhoogt proceszekerheid’

“Daarna zal de conditionele automatisering het proces beschermen, en worden reacties geïnitieerd overeenkomstig de ingestelde limieten. Dit verhoogt de proceszekerheid, voorkomt nabewerking of afkeur, terwijl de operator zich kan richten op hoogwaardiger werk.” 

“Het introduceren van een machine-geïntegreerde versie is een spannende ontwikkeling van Silent Tools Plus,” voegt Mattias Tjomsland, software productmanager, toe.

“Het hulpmiddel is lang gebruikt om de besluitvorming bij inwendig draaien te verbeteren, waarbij informatie en zekerheid wordt geboden aan operators die anders het proces niet kunnen ‘zien’.”

Geautomatiseerde bewaking

“In combinatie met CoroPlus Connected, biedt Silent Tools Plus een bewakingsfunctie die, voor het eerst, geautomatiseerde beperkende acties kan initiëren wanneer problemen en afwijkingen worden gedetecteerd. Dit zal een ‘game changer’ zijn voor het verbeteren van de componentkwaliteit en algehele efficiëntie.”

CoroPlus Connec​ted wordt leverbaar via geselecteerde Sandvik Coromant bewerkingsmachine-partners.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven