Composiet steeds vaker inzetbaar • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Composiet steeds vaker inzetbaar

VDL Fibertech Industries past composieten toe om o.a. draagarmen lichter en trillingsdempend te maken (foto: Tim Wentink)

Het lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim organiseert op 3 juni het congres ‘De wegen van composiet’ en presenteert eindresultaten van twee winstgevende composietonderzoeken. Coureur Tim Coronel vertelt als gastspreker over de toegevoegde waarde van composietmaterialen voor de autosport.

Windesheim heeft twee onderzoeken afgerond waarin toepassingen van composietmaterialen zijn onderzocht. Zo zijn de kansen van thermoplastische composieten voor het MKB in Oost-Nederland in kaart gebracht. Het tweede onderzoek richt zich op het belang van composieten in civiele werken die aan strenge constructie-eisen moeten voldoen.

Handvatten voor MKB

Margie Topp, lector Kunststoftechnologie: ‘Voor het onderzoeksproject Thermoplastische Composieten hebben we bij dertien mkb’ers in Oost-Nederland de inzetbaarheid en economische haalbaarheid van specifiek deze composietvariant onder de loep genomen. Thermoplastische composieten hebben aanzienlijke voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld thermohardende composieten. Ze hebben een hogere weerstand, zijn na verwarming nog vervormbaar en het productieproces is goed te automatiseren. Het onderzoek biedt het MKB handvatten voor het inzetten van deze materialen.’

Innovatief en duurzaam

In het project Composieten in Built Environment is specifiek onderzocht hoe composietmaterialen een oplossing kunnen bieden voor de strengere constructie-eisen in de civiele techniek. Peter Bosman, onderzoeker bij het lectoraat Kunststoftechnologie: ‘Civiele techniek draait steeds meer om technologie. Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de levensduur, slijtvastheid en onderhoudskosten van infrastructurele werken als bruggen, sluizen, stuwen en tunnels. Staal- en betonconstructies zijn fantastisch, totdat zon, vorst of vocht de beperkingen blootleggen, zoals thermische uitzetting of corrosie. Dit biedt kansen voor composieten. We hebben onderzocht hoe composieten kunnen zorgen voor een kwalitatief beter materiaal dat meer innovatieve toepassingen kent en minder gevoelig is voor weersinvloeden. Dit draagt ook bij aan de economische waarde en duurzaamheid van infrastructurele werken.’

Praktische informatie

  • Datum: Het congres ‘De wegen van composiet’ vindt plaats op woensdag 3 juni 2015
  • Tijd: 15.30 – 20.00 uur
  • Locatie: Boot Rederij Keur (vaartocht over de IJssel, vertrek vanaf Scaniahaven in Zwolle)
  • Aanmelden: windesheim.nl/agenda (nog beperkt aantal plaatsen beschikbaar)

Deelname is kosteloos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven