Complex verspanen troef seminar Dormac • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Complex verspanen troef seminar Dormac

Vorige week, op 8 en 9 oktober, hield Dormac CNC Solutions een Open Huis in De Goorn, Noord-Holland. Een dag eerder op 7 oktober organiseerde het bedrijf een seminar met als thema vijf-assig verspanen en multi-tasking. Machineleveranciers spelen bij deze complexe manieren van verspanen een grote rol.

Tijdens het seminar ging Joost Verschure van Dormac CNC Solutions in op een aantal zaken waar je als metaalbewerker rekening mee moet gaan houden als je vijf-assig wilt gaan verspanen. “Noodzakelijk zijn factoren als een stabiele machine, nadenken over het opspannen van het product, snelheid van de CNC-besturing, een CAM-systeem met bijvoorbeeld bots-simulatie, gebruik van de juiste meetmiddelen, rekening houden met toekomstige automatisering (robots, pallets) en vooral goede post-processors.” Maar ook de rol van de machineleverancier moet niet onderschat worden. Veel randvoorwaarden moeten kloppen, waaraan de machineleverancier de juiste invulling kan geven.

 

Seminar vijf-assig bewerken dormac

Tijdens het seminar was er vooral aandacht voor vijf-assig en multi-tasking verspanen. Maar ook CAM-software werd uitvoerig besproken (foto’s: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s zie de Metaal Magazine fotoplayer)

 

Kies de juiste software

Vaak onderschatten veel metaalbewerkers de juiste werking tussen een CAM-pakket en het overzetten van de data naar de machine. “Een goede post-processor is daarbij onontbeerlijk,” verduidelijkt Verschure. “De CAM-simulatie moet kloppen met de werkelijke situatie in de machine. Als gebruiker moet je van te voren indekken met garantie betreffende de communicatie tussen CAM-pakket en machine. Vaak beloven CAM-softwareleveranciers dat alles compatibel is, maar de praktijk is vaak anders. Hier komt de kennis van de machineleverancier om de hoek kijken.” Ook kwam duidelijk naar voren dat vijf-assig en multi-tasking verspanen niet meer aan de machine te programmeren is. Het is te complex. Daarom is een goed CAM-pakket van groot belang. Daarin moeten alle data van de machine en gereedschappen zitten. Verschure: “Alles moet van te voren kloppen.”

 

GibbsCAM

Ook werd er uitgebreid stilgestaan bij het gebruik van CAM-software. Jan Raes van 4Dcam uit Olen (België) ging uitvoerig in op het gebruiksgemak van het pakket GibbsCAM. Deze Amerikaanse softwareleverancier bestaat al 25 jaar, maar is nagenoeg onbekend in  Nederland. Sinds kort wordt GibbsCAM in Nederland vertegenwoordigd door de firma Duoteq uit Zegveld. Vooral in de USA wordt de combinatie Gibbscam vaak succesvol met Doosan CNC-machines gebruikt. Raes liet aan de hand van een ‘live’ demonstratie zien dat werken met een goed CAM pakket helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn.

 

Lees meer over vijfassig verspanen in een artikel gepubliceerd in Metaal Magazine.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven