Ga naar hoofdinhoud

Compacte agv met 3 ton laadvermogen

De nieuwe PF3 agv in een productieomgeving (foto: Stäubli).

Stäubli komt met een nieuw agv (automatic guided vehicle)-platform. De PF3 is compact, dynamisch en heeft een uitzonderlijk hoog laadvermogen van 3 ton, waardoor het toepassingsgebied voor deze agv breed is. “Of het nu gaat om het werken aan de productielijn of het transporteren van goederen tot drie ton.”

“De PF3 is een echte allrounder”, zegt Jan Louwen, wereldwijd hoofd agv en managing director van de Stäubli-vestiging in het Duitse Sulzbach-Rosenberg (bij Neurenberg).

Veelzijdig met hoog laadvermogen

Hij ziet deze veelzijdigheid als sterk argument voor gebruikers omdat verschillende toepassingen te vervullen zijn met één type voertuig.

“De agv kan bijvoorbeeld worden gebruikt om eerst europallets op te tillen om de gepalletiseerde goederen vervolgens in de productie van punt A naar punt B te verplaatsen.”

Het doel was om een compacte agv te ontwikkelen waarbij het hoge laadvermogen volledig kon worden benut, zelfs met structurele hindernissen en onvoldoende ruimte,

Met afmetingen van slechts 1.750 x 970 x 400 mm past het mobiele transportplatform binnen de afmetingen van gewone industriële voertuigen, terwijl het tegelijkertijd met 3 ton een uitzonderlijk hoog laadvermogen heeft en bovendien wendbaar is.

Multifunctioneel, servicevriendelijk

“Dankzij het gestandaardiseerde, schaalbare ontwerp, in combinatie met talloze mogelijke toepassingen, is de nieuwe PF3 de flexibele multifunctionele oplossing in intralogistieke en productieomgevingen”, stelt het bedrijf.

Eigen toepassingen en uitbreidingen bij bedrijven, zoals transportbandtechnologie, kunnen onafhankelijk van Stäubli ontworpen en geïnstalleerd worden, dankzij de open interface.

Verder is de agv servicevriendelijk door de goede toegankelijkheid van componenten zoals batterijen. Reserveonderdelen kunnen zonder noemenswaardige downtime, binnen enkele minuten vervangen worden.

Veiligheid is prioriteit

Bovendien sluit Stäubli geen compromissen wanneer het aankomt op de bescherming van werknemers. Het intelligente 360° sensorsysteem detecteert potentiële obstakels zowel horizontaal als verticaal en zorgt er indien nodig voor dat de agv automatisch stopt voordat een botsing kan plaatsvinden.

Daarnaast zijn er vijf noodstopknoppen rond het voertuig geïnstalleerd als extra beschermingsmaatregel.

Met de led-lichtbalk die van alle kanten goed zichtbaar is, laat de PF3 in één oogopslag de status van het voertuig zien. Dit alles, in combinatie met richtingaanwijzers, vooraf bepaalde afstanden en vaste snelheden, zorgt voor veiligheid in logistieke en productieomgevingen.

De agv heeft een Red Dot Award 2023 gewonnen als ‘best smart product’.

Antwoord op tekort aan vakkrachten

De PF3 is bedoeld om veilig samen te kunnen werken met mensen, maar de agv moet vooral ook hun werk gemakkelijker te maken.

“Met de automatiseringsoplossingen rond de PF3 bieden we onze klanten een effectieve oplossing voor het tekort aan geschoolde arbeidskrachten”, benadrukt Louwen. “Daarvoor was het voor ons ook belangrijk om te zorgen voor een hoge mate van acceptatie onder werknemers.”

Stäubli stelt met de PF3 tevens een gat in de markt te dichten. “Zijn compacte afmetingen, gecombineerd met een 3-tons laadvermogen en modulaire structuren, openen volledig nieuwe mogelijkheden voor een waaier aan industrieën.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven