Nieuws

Compact boren en (na)frezen met duikfrees

Mikron Tool introduceert de CrazyMill Cool P&S. De Zwitserse gereedschappenproducent stelt hiermee diverse bewerkingen in één te hebben verenigd. Het gereedschap is vooral geschikt voor het frezen van sleuven of uitsparingen in kleine ruimtes.

De CrazyMill Cool P&S kan bijvoorbeeld borend het materiaal induiken, een volledige gleuf frezen en afsluitend al nafrezend de bewerking afronden. Een specifieke toepassing van dit gereedschap is het frezen van spiegleuven, zoals bij de aandrijfassen van motoren.

Het samenbrengen van de pluspunten van verschillende bewerkingen (met elk verschillende karaktereigenschappen) is een echte uitdaging, stelt Mikron Tool. “Vooral als het om de kleine diameters gaat en het bewerkingsproces efficiënt, betrouwbaar en nauwkeurig moet verlopen.”

Geometrie

Deze nieuwe 3-tandige volhardmetalen duikfrees combineert meerdere eigenschappen. Een speciale snijgeometrie maakt het mogelijk om betrouwbaar en trillingvrij het materiaal borend in te duiken. Een aanpassing in het centrum stabiliseert de middelste snijtand en vermindert de indringende kracht.

De vergrote spaanruimte in de kop maakt het mogelijk om tijdens de boorbewerking de spanen op te nemen en af te voeren naar de eveneens vergrote spaangleuven in de zijkant, die zorgen voor de verdere verwerking.

Speciale spaan- en vrijloophoeken en stabiele snijhoeken (foto boven) voorkomen het inhaken aan de zijkant en daarmee het uitbreken van de snijtand door trillingen; een veel voorkomend probleem bij het boren met een frees.

Geïntegreerde koeling

De koelvloeistof wordt, zoals ook bij de andere frezen van de CrazyMill Cool familie (2- en 4-snijders), via in de schacht geïntegreerde koelkanalen direct naar de snijkanten vervoerd, waarbij ze in elke positie voor een constante en gerichte koeling zorgen.

Deze geïntegreerde koeling voorkomt het oververhitten en uitbreken van de snijkanten, ook bij hoge snijsnelheden en voedingen. Bovendien worden op deze wijze de spanen continue uit de freeszone gespoeld (zie foto rechts) (terwijl dit bij een uitwendige koelmiddeltoevoer normaal gesproken vooral bij nauwe of gehoekte ruimtes voor problemen zorgt).

Bij geïntegreerde koeling worden de spanen bovendien niet verbrijzeld, waardoor ze de oppervlakte van het werkstuk zouden kunnen beschadigen. Het resultaat is dan ook een goede oppervlaktekwaliteit.

’Groot spaanvolume, lange standtijden’

Behalve de geometrie en de geïntegreerde koeling, zijn een warmtebestendige, slijtvaste coating en het gebruik van hardmetaal (carbide) met ultrafijne korrel van belang.

Mikron Tool benadrukt het grote spaanvolume dat mede dankzij hoge snijsnelheden en voedingen mogelijk is. “Tegelijkertijd zijn de standtijden duidelijk langer; over het algemeen zelfs minimaal 2x langer dan soortgelijke gereedschappen. Dit komt vooral duidelijk naar voren bij de kleine diameters, bij roestvrij staal en titanium.”

In de praktijk

Met de nieuwe duikfrees kan de spiegleuf (zie foto hierboven) van een aandrijfas van A tot Z worden gefreesd, stelt het bedrijf.

In de eerste stap duikt de frees (2 mm diameter) in één keer loodrecht het materiaal in naar een diepte van 1xd, met een snijsnelheid van 120 m/min en een voeding van 0,002 mm per omwenteling/snijtand.

Aansluitend wordt de volle sleuf gefreesd, waarbij de diepte van 1xd wordt gehandhaafd en de snijsnelheid naar 200 m/min en de voeding naar 0.007 mm/snijtand wordt verhoogd.

Tijdens het nafrezen zorgt de CrazyMill Cool P&S zowel voor de gewenste definitieve sleufafmetingen als voor de gewenste oppervlakte kwaliteit.

Diameters/freesdieptes

De CrazyMill Cool P&S van Mikron is verkrijgbaar bij Magistor en leverbaar in diameters van 1 tot 6 mm en voor freesdieptes tot 2.5 x d. Alle frezen zijn voorzien van een hoogwaardige coating en beschikken over 3 tot 5 in de schacht geïntegreerde koelkanalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven