Ga naar hoofdinhoud

Communicatie bepaalt succes CAD/CAM

Waar de nadruk van het productieproces tot voor enkele jaren op de productieafdeling lag (draaien, frezen, plaatbewerken), is slim produceren tegenwoordig het resultaat van nauw samenwerkende en optimaal communicerende organisatie-eenheden. Computer Aided Design (CAD) en Computer Aided Manufacturing (CAM) zijn daarbij niet meer weg te denken. Maar hoe vindt de communicatie op het raakvlak van afdelingen plaats?

Hoe zet je CAD/CAM zodanig in dat het daadwerkelijk succesvol is? Tijdens een onglangs gehouden VIMAG-Forumdiscussie stelde Frans Nieman van Greenock: “De communicatie tussen afdelingen bepaalt inderdaad het succes van CAD/CAM. Daarbij valt direct op dat veel kostenbesparingen gerealiseerd kunnen worden door integratie in de keten. Die keten kan bestaan uit verschillende afdelingen binnen één bedrijf maar ook uit afdelingen van verschillende bedrijven. In beide gevallen gaat het erom dat er aan twee kanten de wil en het vermogen moeten zijn om er iets van te maken.”

 

Onbekendheid

Antonette den Dekker van Cadmes vult aan: “Er is wat dat betreft zeker geen onwil; het is veel meer een kwestie van onbekendheid. Ik merk dat ook in het onderwijs. De huidige ingenieurs beseffen lang niet altijd wat de beperkingen van de machines zijn. Wij proberen ze dat bij te brengen, door ze eerst een product op de machine te laten maken en het pas daarna door ze te laten tekenen. Dan begrijpen ze al snel wat wel en wat niet mogelijk is.”

 

Veel verbeteringen mogelijk

John Hazebroek van Bemet International en Daniël Kofman van Siemens Nederland merken dat er ook binnen de organisatie van bedrijven nog veel verbeteringen mogelijk zijn: “Zo vergt geautomatiseerde werkvoorbereiding ook het nodige van het bedrijf. Vooralsnog worden metaalbedrijven veelal in afdelingen georganiseerd en niet als één geheel. Daarbinnen weet de ene afdeling niet altijd wat er speelt op de andere afdelingen.”

 

 26-29_31_vimag.pdf

 

Lees in de bijlage hier boven het gehele verslag van de VIMAG-Forumdiscussie. Dit verslag is ook gepubliceerd in het laatste nummer van Metaal Magazine (nr. 6/2010). Vraag hier een proefnummer aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven