Commander6 positioneert nanonauwkeurig • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Commander6 positioneert nanonauwkeurig

Het positioneren van optische componenten, vooral in zeer compacte systemen, vraagt om de hoogste nauwkeurigheid en beweging tot zes vrijheidsgraden. Het Fraunhofer IPT toonde op de Precisiebeurs in Veldhoven de Commander6, een zeer compacte manipulator die kleine componenten in het nanobereik kan plaatsen.

De kinematica van de Commander6 manipulator bestaat uit een parallelle structuur en is volledig gebaseerd op het gebruik van zogenaamde ‘Festkörpergelenken’. Dit zijn scharnierpunten die bestaan uit een dunne metalen strip welke door torsie kan bewegen. Hiermee kunnen de kleinste bewegingen gemaakt worden zonder ongewenste effecten zoals backlash of hysteresis. Het Fraunhofer IPT gaat de Commander6 inzetten bij verschillende projecten met betrekking tot de productie van optische componenten.

 

Commander6 op Precisiebeurs

De Commander6 manipulator is compact en heeft een herhaalnauwkeurigheid van minder dan 0,15 micron (foto’s: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s van de Precisiebeurs zie onze digitale fotoreportage)

 

Als aandrijving worden piëzo-elektrische actuatoren gebruikt die een hoge resolutie van enkele nanometers (minder dan 50 nm) combineren met relatief grote positioneringsstappen van maximaal +/- 3 mm. Hiermee zijn een hoge nauwkeurigheid en kleine stappen mogelijk in alle zes graden van vrijheid. In Veldhoven was de Commander6 te zien waarbij deze gemonteerd was op een Schunk robot. In de demonstratie opstelling werden kleine lensjes gemonteerd op de elektronica van een laserbron.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven