Combinatie ESEF en Techni-Show staat bij VIMAG ter discussie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Combinatie ESEF en Techni-Show staat bij VIMAG ter discussie

De Techni-Show en ESEF gaan volgende week van start. Tijdens een onlangs gehouden VIMAG-Forumdiscussie ter gelegenheid van deze beurscombinatie bleek dat met name de leden van de VIMAG niet gelukkig zijn de combinatie van beide beurzen. De Techni-Show en ESEF worden dit jaar al weer voor de twee keer gelijktijdig georganiseerd. Hoe kijken de exposanten tegen deze combinatie aan? En hoe ervaart de beursbezoeker de mogelijkheid om in één keer kennis te nemen van ontwikkelingen binnen de maakindustrie?

De reactie van exposanten laat niets aan het toeval over. Ger van der Endt van Möller Metaal: “De combinatie is ronduit slecht. De klanten van bedrijven die op de Techni-Show staan, bevinden zich op de ESEF. Ze hebben het druk en kunnen daardoor geen of weinig tijd vrijmaken om langs te komen. Daarmee mis je de belangrijkste klanten. Andersom kan onze standbemanning ook maar even van de stand af om de ESEF te bezoeken.”

Gijs Bender van Bendertechniek beaamt dat: “De klanten die 60% van onze omzet bepalen, staan op de ESEF. Dat betekent verlies van ‘kwaliteit’ in de relaties die je op de beurs ontvangt.” Hetzelfde gevoel overheerst bij de toeleveranciers: “Wat mij betreft mag de combinatie direct worden gestopt”, aldus Ben Filart van Brandt Fijnmechanische Industrie. “Wij hebben geen tijd om bedrijven op de Techni-Show te bezoeken. Dat is een gemis, want de Techni-Show is een relatiebeurs bij uitstek. Bovendien hebben de extra bezoekers, die door de combinatie de ESEF bezoeken, voor ons geen toegevoegde waarde.”

En voor de bezoeker? Arwen Obermeyer van VNU Exhibitions: “Destijds werd ervoor gekozen om de make-or-buy beslisser alles in één keer te bieden. Uit onderzoek blijkt ook dat 70% van de bezoekers dat als positief ervaart. En ook van de kant van de exposanten is de meerderheid positief. Toch wordt de combinatie van beurzen en de overlap tussen ESEF en Techni-Show heroverwogen.”

Blijkt de combinatie ESEF en Techni-Show bij VIMAG-leden ter discussie te staan, bij bezoekers van beide beurzen geldt dit in ieder geval niet. Zo blijkt uit onderzoek door VNU Exhibitions. Moeten beide beurzen ook in 2006 weer gelijktijdig plaatsvinden? vroeg VNU Exhibitions de bezoekers twee jaar geleden. Het antwoord was overtuigend: 72% van de ESEF-ondervraagden zei volmondig ‘ja’. Van de Techni-Show bezoekers spreekt iets  meer dan de helft zich uit vóór de combinatie. Slechts 6% van de Techni-Show- en 7% van de ESEF-bezoekers zijn hier tegen.

Hetzelfde onderzoek richtte zich uiteraard ook op exposanten. Hieruit bleek dat een ruime meerderheid concludeert dat de gelijktijdigheid goed is voor de kwaliteit en kwantiteit van het bezoek. Driekwart van de ESEF-exposanten zegt dat de combinatie moet blijven bestaan, 6 procent is tegen.  Ook exposanten van de Techni-Show zeiden na afloop van de editie in 2004 positief te zijn over het effect van de combinatie van beide beurzen op zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het bezoek. Bijna 60 procent van de exposanten van de Techni-Show is voorstander van continuering van de combinatie. Slechts 9 procent van deelnemers aan de Techni-Show is tegenstander.

De VIMAG-Forumdiscussie is een initiatief van de Vereniging van Importeurs van Machines en Gereedschappen. De leden van de vereniging vertegenwoordigen gezamenlijk meer dan 1.500 producenten van apparatuur voor de metaalindustrie. Door hun rechtstreekse vertegenwoordiging en de jarenlange ervaring beschikken de VIMAG-leden over een onschatbare hoeveelheid kennis en deskundigheid. Die knowhow wordt nu ook via de forumdiscussie overgedragen. Tijdens de discussie passeren onder meer de stand der techniek, ontwikkelingen en aandachtspunten voor potentiële gebruikers de revue. De bijeenkomsten staan onder leiding van Reinold Tomberg, hoofdredacteur van Metaal Magazine en vinden plaats onder auspiciën van de PR-commissie van de VIMAG. Deelnemers aan de VIMAG-Forumdiscussie over de combinatie van Techni-Show en ESEF waren Gijs Bender van Bendertechniek (Veenendaal), Ben Filart van Brandt Fijnmechanische Industrie (Almere), Ger van der Endt van Möller Metaal (Hengelo) en George Larsen van Unisign (Panningen). Ook Arwen Obermeyer en Pieter-Dirk Waltheer van beursorganisator VNU Exhibitions Europe (Utrecht) waren bij de discussie aanwezig.

Compleet overzicht van alle tot nu toe gehouden VIMAG-Forumdiscussies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven