Onlangs kwam bij ColorFabb uit Venlo een racefiets uit een standaard desktopprinter. Deze concept fiets is ontwikkeld om te demonstreren dat er veel mogelijk is met commerciële 3D-printers. Voor de fiets is gebruik gemaakt van een nieuw composiet printmateriaal.
Zoals de foto laat zien is niet de hele fiets geprint, maar alleen de verbindingen tussen de buizen van het fietsframe. Bij een vorm als een buis heeft 3D-printen weinig voordelen. Bovendien kost het veel meer tijd. Het eindresultaat is een sterk frame met een acceptabele massa. Het ColorFabb_XT-cf20 materiaal dat gebruikt is, is een Amphora 3D polymeer dat bestaat uit 20% koolstofvezel. Dit materiaal is geselecteerd omwille van zijn hoge stijfheid en rekverhouding. Het concept van de fiets is gericht op het printen van functionele onderdelen die mechanisch belast kunnen worden. De sterkte van de fiets is getest in de praktijk en met FEM-analyse. Daarnaast dient de fiets als een inspiratiebron voor engineers.
Fiets downloaden en thuis printen
ColorFabb heeft de bestanden voor het printen van de fiets vrijgegeven, waardoor iedereen met een 3D-printer nu zelf een fiets kan samenstellen. Het voordeel van het printen van je eigen fiets is dat je de fiets kan aanpassen om zo de beste ergonomie te verkrijgen. Verschillende buizen kunnen gebruikt worden van carbon, titanium, aluminium en bamboe. Het design kan geprint worden op elke desktopprinter zoals de Ultimaker, LeapFrog, Mass Portal, Makerbot etc.
De bestanden zijn onder andere te downloaden op Thingiverse, Grab Cad en YouMagine.
Het zou interessant zijn een Ashby diagram van prijs en stijfheid te hebben. De stijfheid van het gebruikte materiaal is 6GPa, niet hoog in vergelijking tot Alu (minstens 10x zo hoog) of carbonfiber laminaat (CFRP, orde van 100 GPa). Maar het kan toch interessant zijn als de prijs zo laag is dat de grotere hoeveelheid materiaal opweegt tegen de lagere kosten.