Cobot werkt tussen en met mensen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Cobot werkt tussen en met mensen

De cobot van Baxter gefotografeerd bij Sirris in België (foto: Reinold Tomberg)

Een nieuwe generatie goedkope, flexibele en mobiele robots, die veilig tussen én met mensen kan werken, dient zich aan. Deze cobots (collaborative robots) openen een nieuw scala aan toepassingen. Een cobot echter is eenvoudig verplaatsbaar, leert gemakkelijk nieuwe taken aan en kan tussen én met mensen werken.

Dat betekent dat een cobot niet op een vaste plek achter een hoge afscherming hoeft te opereren. Het werk hoeft niet langer naar de robot te worden gebracht, de robot wordt daar ingezet waar het werk is. De klassieke robotmarkt wordt al jaren gedomineerd door vier grote producenten: Fanuc, Kuka, ABB en Yaskawa. ABB, Kuka, Fanuc hebben met respectievelijk de YuMi, LBR iiwa en CR-35iA een eigen cobot op de markt gebracht. Lees hier wat we eerder geschreven hebben over de YuMi. Kuka spreekt in dit verband over HRC-toepassingen (Human Robot Collaboration). Bekijk hieronder een video van Fanuc CR-35iA:

Nieuwe spelers

Een nieuwe speler is Universal Robots uit Denemarken, dat in 2009 de UR5 op de markt bracht. Deze robotarm kan 5 kg tillen. Inmiddels heeft Universal Robots onder de namen UR3 en UR10 ook robotarmen voor 3 kg en 10 kg uitgebracht. Een andere speler is Rethink Robotics, een Amerikaanse robotproducent die in 2008 is opgericht. In 2012 lanceerde dit bedrijf de Baxter, een twee-armige cobot die begin dit jaar werd gevolgd door de één-armige Sawyer. Bekijk hieronder een video van de Baxter robot:

https://www.youtube.com/watch?v=fCML42boO8c

Eenvoudig verplaatsbaar

Dat cobots tussen mensen kunnen opereren, heeft een paar belangrijke voordelen. Allereerst nemen ze een stuk minder ruimte in beslag. Ze kunnen ingezet worden zonder dat de omgeving aangepast hoeft te worden. Daarnaast zijn ze eenvoudig verplaatsbaar. Cobots kunnen niet alleen tussen de mensen werken, maar ook met hen samenwerken.

In het komend nummer van Metaal Magazine meer informatie over cobots. Wilt u dat niet missen? Neem dan nu een abonnement.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven