‘Cliffhanger’ wint Nationale Staalprijs (foto's en video) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Cliffhanger’ wint Nationale Staalprijs (foto’s en video)

Benthem Crouwel Architects heeft met het plan voor de grootscheepse verbouwing van Museum Arnhem de Nationale Staalprijs 2022 gewonnen in de categorie Utiliteitsbouw. Het nieuwe deel van het museum, dat als cliffhanger 15 meter boven de stuwwal zweeft, biedt een spectaculaire blik op de stad en het omliggende landschap.

De techniek die Pieters Bouwtechniek in samenwerking met Rots Bouw en Civiele technieken deBoer heeft moeten toepassen om het gebouw ‘uit te schuiven’ is minstens zo spectaculair en wordt normaal gesproken vooral toegepast bij het bouwen van bruggen, meldt Museum Arnhem. De staalconstructie is van Rijnstaal Nieuwegein. Lees de details onder de foto’s.

‘Immense constructieve kracht’

“Het eindresultaat oogt zo licht dat je je de immense constructieve kracht eronder niet realiseert”, meldt het juryrapport. “De dienende rol van staal, onzichtbaar gebruikt, is zelden zo duidelijk.”

Met de uitbreiding van de nieuwbouw is ruim 1.100 m2 expositie- en publieksruimte gerealiseerd bovenop de 1.350 m2 in het bestaande museum (dat een monument is). Het museum beschikt nu over 1.935 m2 expositieruimtes.

<het artikel gaat onder de foto’s verder>

Foto’s: Jannes Linders.

Bijzondere constructie

De nieuwe vleugel, die 15 meter over de stuwwal uitsteekt, is de grote aandachttrekker. Pieters Bouwtechniek heeft de constructie ontworpen. De projectuitvoering is van Rots Bouw Aalten en de staalconstructie van Rijnstaal Nieuwegein.

Om de grote uitkraging van de nieuwbouw aan de kant van de Rijn te kunnen maken, heeft het bedrijf 2 stalen vakwerkconstructies ontworpen die de kanaalplaatvloer dragen. Door de dragende vakwerken in de gevels zijn geen tussenkolommen nodig

De nieuwbouw is gefundeerd op een paal-plaatfundering met grondverdringende schroef-injectiepalen, zodat geen schade ontstaat aan het bestaande gebouw en het nieuwe volume op de rand van de stuwwal op zijn plek blijft.

Uitgeschoven via 2 schuifbanen

Omdat de bovenlaag van het talud van de stuwwal niet erg stabiel is, heeft de aannemer een bijzondere uitvoeringsmethode bedacht. De staalconstructie inclusief kanaalplaatvloeren en dak is boven de kelderbak opgebouwd en via 2 schuifbanen en vijzels uitgeschoven.

Dit is in twee fasen gedaan omdat de bestaande vleugel voor een deel in de nieuwe vleugel steekt. Op deze manier is de nieuwe vleugel opgebouwd zonder dat het onderliggende talud belast werd.

Stalen dak, gevel met tegels

Het dak is ter plaatse van de uitkraging licht uitgevoerd in staal om de belasting op de vakwerken te beperken. In het overige deel van het gebouw is het dak uitgevoerd in kanaalplaten met druklaag om warmte en koude te accumuleren.

De bijzondere gevel is voorzien van 82.000 met de hand vervaardigde tegels. Verder hebben ze een natuurlijk kleurverloop waardoor het gebouw vloeiend overgaat in de natuur eromheen. 

Video van staalconstructie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven