Cirex kiest voor Tox-combipers • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Cirex kiest voor Tox-combipers

De Nederlandse precisiegieterij Cirex heeft een kalibreerpers van Tox Pressotechnik in gebruik genomen. Met deze pers kunnen de gietstukken in één opspanning zowel verticaal als horizontaal worden uitgericht. De verticale beweging komt uit het hydropneumatische krachtpakket van Tox; de horizontale beweging wordt tot stand gebracht met twee hydrauliekcilinders, welke zijn aangesloten op een pneumo-hydraulisch aggregaat.

Hoewel de verloren wasmodel methode nauwkeurige en ook dunwandige gietstukken oplevert, een specialisme van Cirex, blijft een zekere nabewerking soms noodzakelijk. Dit gebeurt in een eigen vestiging in het Tsjechische Koprivnice-Vlcovice. Daar worden alle gietstukken uit de gieterij in het Nederlandse Almelo nabewerkt. Om de capaciteit van deze vestiging te vergroten, investeerde Cirex in een nieuwe kalibreerpers.

 

TOX355

De operator heeft in de besturing de keus tussen meerdere cycli, wat de flexibiliteit van de pers vergroot (foto: Tox)

 

De keuze is gevallen op de Tox pers MAG 050, een 4 koloms pers met een afstand tussen de kolommen van 430 mm. De nieuwe kalibreerpers is voor het verticaal kalibreren voorzien van het krachtpakket S75 van Tox Pressotechnik dat bij 4 bar luchtdruk maximaal 493 KN kracht levert. De cilinder maakt een slag van 300 mm. Over een lengte van 20 mm is de maximale slagkracht beschikbaar. Voor de horizontale beweging zorgt het Tox Pneumo Hydrauliekaggregaat, dat uit twee hydraulische cilinders en een pneumo-hydraulische booster is opgebouwd. Deze combinatie levert een perskracht van 300 kN en een slaglengte van in totaal 150 mm.

  

De nieuwe Tox kalibreerpers zorgt voor een aanzienlijke productiviteitwinst. De cyclustijd is verkort door een andere aansturing van de pers. Bovendien is nu in de besturing eenvoudig de cyclus te kiezen: eerst horizontaal uitrichten en dan verticaal of omgekeerd. Of alleen verticaal of horizontaal uitrichten, ook daarvoor wordt de pers gebruikt. Afgezien van het verwisselen van het gereedschap – dat nog altijd met de hand wordt gedaan – gebeurt het omstellen van de pers op een ander product nu met een druk op te knop. De bediener kiest uit vier cycli. Bij zowel horizontaal als verticaal uitrichten, wordt de tweede beweging pas ingezet als de oliedruk in de andere eenheid een bepaalde grenswaarde heeft bereikt. In de huidige opstelling wordt de pers handmatig bediend. Maar automatisering is in de toekomst mogelijk.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven