Ga naar hoofdinhoud

(Circulaire) kansen voor samenwerking toeleverancier-afnemer

Koninklijke Metaalunie, FME en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) introduceren het digitale Cesi supply tool van TNO. Cesi staat voor circular economy en smart industry. Het Excel-tool geeft toeleveranciers inzicht in hun (circulaire) kansen en mogelijkheden. Daarnaast biedt het OEM’ers, hun afnemers, inzicht met welke toeleveranciers ze in zee kunnen om op een circulaire manier samen te werken.

De toeleverende industrie (denk aan componenten of coatings) kunnen veel winnen bij de transitie naar een economie die minder afhankelijk is van (nieuwe) grondstoffen en die zich meer richt op waardebehoud. De manier waarop toeleveranciers dat voordeel kunnen behalen is net even anders dan OEM’ers.

Toeleveranciers hebben bij uitstek de kennis voor circulaire doorbraken bij hun klanten, geven de initiatiefnemers aan. Ook hebben zij vaak zelf al circulaire activiteiten, maar zijn zich hier niet van bewust of dragen zij het nog niet actief uit naar hun klanten.

TNO heeft het Cesi supply tool ontwikkeld om (circulaire) kansen en mogelijkheden voor toeleveranciers in de maakindustrie concreet te maken. Met dit tool kan een toeleverancier inschatten of een gezamenlijke circulaire aanpak met een klant kansrijk is

“Toeleveranciers kunnen hun business vergroten, toekomst zeker(der) maken en de voordelen naar zich toe halen door proactief op de circulaire transitie in te spelen,” aldus Gerard Wyfker, beleidssecretaris Koninklijke Metaalunie.

Circulair en smart combineren

Binnen de maakindustrie liggen volop kansen voor het combineren van circulaire economie met smart industry, stellen de initiatiefnemers.

Digitalisering en nieuwe technologieën bieden mogelijkheden om grondstoffen en materialen hoogwaardiger, efficiënter en zuiniger te (her)gebruiken.

Dat is belangrijk, stellen zij, want door de toenemende vraag naar grondstoffen neemt de leveringszekerheid af van vooral kritieke materialen (aardmetalen).

Aan de andere kant hebben veel OEM-bedrijven in de maakindustrie hoogwaardige technologiekennis in huis, geeft Robert van Beek van FME aan. “Met deze tool wordt voor hen helder met welke toeleveranciers ze in gesprek kunnen om op een andere -circulaire- manier samen te werken.”

Handvat voor gesprek

De Cesi supply tool bestaat uit twee vragenlijsten om de aard van de relatie tussen toeleverancier en OEM’er/klant in te schatten en om de potentie aan te geven van een ‘meer circulaire waardecreatie’ (‘circulaire potentie’).

Het resultaat bestaat uit grafieken en aanbevelingen die duidelijkheid moeten geven voor een volgende stap. Het vormt hiermee een handvat voor toeleverancier en OEM’er om met elkaar in gesprek te gaan.

Het project is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie en mede gefinancierd door het ministerie van EZ.

Begin 2023 worden trainingen georganiseerd voor intermediairs die willen werken met de Cesi supply tool.

Meer informatie

Cesi Supply – Circulair en smart in de toeleveringsketen (project)

Cesi-supply: de rol van de toeleverancier in een circulaire maakindustrie (document)

Download de Cesi supply tool (gratis)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven