Circulair produceren in Oost-Nederland • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Circulair produceren in Oost-Nederland

De circulaire maakindustrie komt eraan. Klanten vragen erom, het levert inspiratie voor innovatie op en maakt dat je voorop loopt in regelgeving. Maar het bespaart ook fors op kosten, vermindert grondstofrisico’s en versterkt de ketensamenwerking. Dat zeggen Boost en Circles die de eerste rondetafel Circulaire Maakindustrie voor Oost-Nederland organiseren.

De middag bij K3D in Terborg belooft kansen voor ondernemers in de maakindustrie om concrete stappen te zetten naar een circulaire bedrijfsvoering en om kennis met elkaar te delen. De transitie naar een (meer) circulaire economie kan een belangrijke bijdrage leveren aan het verlagen van de milieufootprint en het grondstofgebruik van onze economie.

‘Opnieuw hoogwaardig inzetten’

“In een circulaire maakindustrie worden producten en onderdelen niet weggegooid of laagwaardig gerecycled, maar na controle en bewerking, opnieuw hoogwaardig ingezet. Dit betekent een ingrijpende verandering van de huidige wijze van produceren en verkopen. Ontwerpen gericht op een optimale levensduur. Producten die zich elke keer weer kunnen aanpassen, zodat ze voor de gebruiker relevant blijven. En als het niet meer anders kan, bruikbare en waardevolle metalen zo zuiver mogelijk terugwinnen.”

‘Vaak ook nieuwe samenwerkingen’

De rondetafel Circulaire Maakindustrie is er voor bedrijven in de maakindustrie in Gelderland en Overijssel die werk willen maken van circulair produceren. Het biedt kansen om het eigen bedrijf te ontwikkelen.

“Je gaat aan de slag met nieuwe businessmodellen, nieuwe ontwerpen en vaak ook nieuwe samenwerkingen. Circulair doe je voor de toekomst van jouw bedrijf en van onze kinderen. Circulair zorgt voor een efficiënter gebruik van grondstoffen.” Het is volgens de organisatoren dan ook dé nieuwe manier van werken.

Sprekers zijn onder meer Martin Ruiter (directeur Qing Groep) namens Circles en Arjan Ester (directeur Aebi Schmidt) namens Boost.

3D-printplatform van K3D

Het project in de schijnwerpers is het 3D-printplatform van K3D. 3D-printing biedt radicaal andere mogelijkheden om componenten en producten te ontwerpen, waardoor aanzienlijk minder materiaal nodig is, terwijl de constructieve en functionele eigenschappen gelijk blijven.

3D-metaalprinten wordt meer en meer een industrieel proces. K3D (ontstaan uit de Kaak Groep) biedt een kijkje in het 3D-printproces, wat 3D-printen voor Kaak Groep heeft betekend en hoe K3D andere bedrijven de mogelijkheid biedt om de techniek te ontdekken en te implementeren.

6 tafels, 6 thema’s

Een rondleiding start bij de 3D-printer. Daar wordt meer verteld over de demonstratieregeling die vanuit de rondetafel van start gaat. Bij de rondetafels gaat het vervolgens om kennis delen, kennis gebruiken en projecten starten.

Er zijn 6 tafels, elk met een eigen onderwerp: Ketensamenwerking organiseren, Circulaire materiaalpaspoorten, Circulaire Businessmodellen, Fieldlab Circulaire Innovaties, Circulaire industrie en Hoe breng je in kaart wat wordt weggegooid.

Hierna worden de vervolgstappen geïnventariseerd en thema’s voor de volgende rondetafelbijeenkomst vastgesteld.

Na afloop van de rondetafel vindt in Klarenbeek het Captains Dinner voor eindverantwoordelijken van maakbedrijven plaats. Beide bijeenkomsten zijn op elkaar afgestemd en in gemeenschappelijkheid georganiseerd met Boost.

UPDATE

De bijeenkomst stond gepland op 18 maart, midden in De Week van de Circulaire Economie. Door het coronavirus is de bijeenkomst uitgesteld. De nieuwe datum is vastgesteld op: 10 juni 2020.

Meer info en aanmelden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven