Chroom verkleurt gele verf Van Gogh • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Chroom verkleurt gele verf Van Gogh

Vincent van Gogh maakte veel gebruik van de kleur geel. Dit verkleurt echter langzaam van geel naar bruin. Hoewel deze verandering al sinds de 19e eeuw bekend is, tastten wetenschappers tot op heden in het duister naar de precieze oorzaak van de verkleuring.

Een team van wetenschappers, onder leiding van prof. Koen Janssens (Universiteit Antwerpen), is nu een complexe chemische reactie op het spoor die de oorzaak van de verkleuring zou kunnen zijn. De wetenschappers, waaronder Prof. Joris Dik van de TU Delft, publiceerden hierover eerder deze week in het vakblad Analytical Chemistry.

 

 

Chroom

Wetenschappers hadden het sterke vermoeden dat het gebruik van chroom in de gele verf uit de tijd van Van Gogh, de sleutel was, maar wat er nu precies in de verf gebeurde, bleef een raadsel. In het kader van het onderzoek zijn proefstukje en de monsters uit de schilderijen onderzocht, onder andere met röntgenstraling van de deeltjesversneller ESRF in Grenoble. Daarbij kwam een verandering in het element chroom in de verkleurde verf naar voren

 

(bron: TU Delft)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven