Chirugierobot opereert ogen • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Chirugierobot opereert ogen

Onderzoeker Thijs Meenink heeft een slim geconstrueerde oogchirurgierobot ontwikkeld waarmee oogartsen eenvoudiger en veel nauwkeuriger oogoperaties kunnen uitvoeren aan het netvlies en het glasachtig lichaam in de oogbol. Meenink promoveert komende maandag 31 oktober aan de TU Eindhoven op zijn robot. .

De robot bestaat uit een ‘master’ en een ‘slave’. De oogarts blijft volledig in controle en opereert vanaf de master, door het bedienen van twee ‘joysticks’. Deze master is ontwikkeld in een eerder TU/e-promotietraject, door dr.ir. Ron Hendrix. Twee robotische armen (de door Meenink ontwikkelde ‘slave’) kopiëren deze bewegingen en voeren de daadwerkelijke operatie uit. De naaldachtige instrumenten aan de armen hebben een diameter van slechts een halve millimeter. De instrumenten variëren van een pincetje en een zuigertje tot bijvoorbeeld een schaartje.

 

Chirugierobot width =

Thijs Meenink bij zijn chirugierobot. De robot is zo ontworpen dat het punt waar de naald door de oogbol gaat altijd op dezelfde plek blijft, waardoor schade aan het oog voorkomen wordt (foto: TU Eindhoven).

 

(bron: TU Eindhoven)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven