Nieuws

Chiron stapt met AM Cube in 3D-markt

Reparatie van een turbineblad met laserlasbekleding (foto: Chiron).

Chiron stapt nu ook in 3D-metaalprinters. De Duitse specialist in CNC-gestuurd verticaal frezen en draaien voegt de divisie Additive Manufacturing toe als startende onderneming binnen de Chiron Group. Eerste uitvloeisel is de AM Cube, een 3D-printer met 3 applicatiekoppen en daardoor bruikbaar voor diverse AM-materialen, poeder en draad. De AM Cube wordt gepresenteerd op de Open House Online.

Bijzonder aan de AM Cube is dat de machine 3 verschillende applicatiekoppen heeft. Zo kan tijdens het lopende productieproces van kop worden gewisseld, waardoor het ene moment bijvoorbeeld een hoge productiesnelheid en het andere moment een hoge oppervlaktekwaliteit wordt verkregen

Dankzij de automatische kopwissel kunnen deze eigenschappen dus worden gecombineerd in één werkstuk, wat zorgt voor veel flexibiliteit.

Ook tussentijds van materiaal te wisselen

De 3 applicatiekoppen maken het ook mogelijk om tussentijds van printmateriaal te wijzigen. Zo kunnen draad en poeder met de AM Cube dus in verschillende productiefasen binnen een productieproces worden aangebracht.

Terwijl coating met poeder als de meest voorkomende in de industrie wordt beschouwd, biedt laserbekleding met draad een betere veiligheid en zorgt voor minder verspilling van materiaal. Ook biedt draad als voordeel dat elk type materiaal kan worden gebruikt voor de additieve opbouw.

Laserlassen met draad (foto: Jürgen Jeibmann, Fraunhofer IWS).

Nieuw, reparatie of extra laag

Op deze manier kan een onderdeel dus vanaf de basis worden opgebouwd, maar is het ook mogelijk om bestaande onderdelen te repareren of te voorzien van een extra metaallaag.

Het systeem is ontworpen als platform en kan met relatief weinig moeite worden omgebouwd van 4- naar 5-assige bewerking.

De AM Cube is uitgerust met de modernste sensortechnologie en voldoet aan alle relevante veiligheidseisen voor gebruik zonder toezicht van de operator, dus voor onbemand produceren.

Wanneer bijvoorbeeld met titanium wordt gewerkt, wordt binnen de AM Cube beschermend gas aangebracht om oxidatie te verminderen. De productie onder beschermende gasatmosfeer is gedurende enkele uren mogelijk.

Voor grotere, complexere onderdelen

De AM Cube is bedoeld voor de productie van grotere en complexere onderdelen. De metaalprinter is, net als een CNC-bewerkingscentrum, gebaseerd op een klassiek coördinatensysteem.

De machine wordt geprogrammeerd met een gestandaardiseerde DIN-ISO-code of CAD/CAM-software (voor complexe onderdelen).  Het besturingssysteem kan volledig worden geïntegreerd met Siemens-componenten: van de hardware tot de HMI en de programmering van de AM Cube.

De machine kan onder meer worden toegepast in de machinebouw, gereedschapsherstel, energieopwekking of in de lucht- en ruimtevaart, stelt Axel Boi, hoofd Additive Manufacturing van de Chiron Group.

De AM Cube wordt op dit moment uitvoerig getest bij een pilot-klant. De nieuwe technologie zal op 14 mei in de Open House Online in première gaan. Het Open House wordt dit jaar vanwege het coronavirus virtueel gehouden van 14-19 mei.

Aanmelden voor het Open House Online

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven