Chiron introduceert nieuwe generatie vijfasser • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Chiron introduceert nieuwe generatie vijfasser

Chiron presenteerde tijdens het open huis in Tuttlingen (D) een breed programma van bewerkingscentra. Veel van de bewerkingscentra zijn uitgevoerd met kleine aanpassingen en verbeteringen (foto's: Tim Wentink)

Vorige week, tijdens het open huis van Chiron in Tuttlingen, werd een nieuwe generatie van de 12 serie aan het publiek voorgesteld. Deze compacte verticale vijfasser is uitgerust met een robuust design en zorgt voor een verhoogde verspaancapaciteit.

Tijdens het open huis was de FZ12 uitgerust met een enkele spil, maar het is tevens mogelijk om de machine uit te rusten met twee spillen. Door de compacte vormgeving van de 12-serie neemt de machine slechts 5 m2 vloeroppervlak in gebruik. Zonder het gebruik van een extra afzonderlijk gereedschapmagazijn, kunnen er tot 128 HSK 50 gereedschappen opgeslagen worden in twee gereedschapmagazijnen van de machine. Dit is twee keer zoveel als het vorige model.

Klein en complex

Naast de nieuwe 12-serie werd ook het dynamische FZ08 MT draaifreescentrum gepresenteerd. Dit bewerkingscentrum is vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd tijdens de AMB in Stuttgart (D). De FZ08 is met een vloeroppervlak van 3 m2 een slag kleiner dan de 12-serie. De FZ08 MT heeft een bereik van 210 mm x 200 mm x 360 mm (XxYxZ), een geïntegreerde zwenkkop, draaispil en een tegenspil. Het bewerkingscentrum is dan ook geschikt voor de bewerking van kleine, maar complexe werkstukken.

Retrofit

Tijdens het open huis werd ook stilgestaan bij het retrofitten van oudere bewerkingscentra. CMS uit Neuhausen ob Eck (D) , partner van Chiron, kan oude Chiron-machines een tweede leven geven. Prijstechnisch is dit interessant omdat het vernieuwen van een oude machine de helft kost van een soortgelijke nieuwe machine. Alle slijtagedelen zoals de geleidingen en de spil, maar ook de besturing wordt door CMS vernieuwd, waardoor de machine weer de oorspronkelijke nauwkeurigheden en snelheden krijgt. Een andere reden waarom bedrijven kiezen voor retrofit is volgens CMS omdat de gebruiker dezelfde instellingen, gereedschappen, programma’s en opspansystemen kan blijven gebruiken. Bovendien blijven de afmetingen van de machine hetzelfde en de operator is direct bekend met de machine.

Tijdens het open huis van Chiron toonde CMS een oud bewerkingscentrum die slechts aan één zijde is vernieuwd. Op de displays kan de bewerkingstijd vergeleken worden (foto: Tim Wentink)
Tijdens het open huis van Chiron toonde CMS een oud bewerkingscentrum die slechts aan één zijde is vernieuwd. Op de displays kan de bewerkingstijd vergeleken worden (foto: Tim Wentink)

Binnenkort verschijnt een uitgebreid artikel over Chiron in de printuitgave van Metaal Magazine en als online Premium artikel. Hierin wordt tevens geïnformeerd over een grote Chiron investering van Wila uit Lochem. Neem nu een abonnement als u dit niet wilt missen.

Tijdens ons bezoek aan Chiron, hebben we de nodige foto’s geschoten. Onze Premium abonnees kunnen die fotoreportage hier bekijken.

Chiron wordt in Nederland vertegenwoordigd door Oude Reimer uit Hilversum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven