Chiron Group reorganiseert fors • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Chiron Group reorganiseert fors

De fabriek in Neuhausen, die vorig jaar is geopend, wordt wereldwijd de tweede productielocatie van de Chiron Group, naast de fabriek in het Chinese Taicang (afbeelding: Chiron).

De Chiron Group neemt drastische maatregelen in thuisland Duitsland, nu de vraag naar bewerkingsmachines flink is gedaald. Productie en assemblage worden samengevoegd in de vestigingen Tuttlingen en Neuhausen ob Eck. Op de locatie Schlierbach worden service en verkoop van Stama-producten geconcentreerd. Daarnaast wordt het bedrijfsonderdeel Scherer Feinbau GmbH verkocht.

De fabriek in Neuhausen (de Precision Factory die in oktober vorig jaar is geopend) wordt dus wereldwijd de tweede productielocatie van de Chiron Group, naast de Taicang Innovation Factory in China.

Concentratie productie in Neuhausen

Het plan is om alle Duitse productie- en assemblagecapaciteiten in de fabrieken van Tuttlingen en Neuhausen ob Eck te consolideren.

Dat maakt dat de montage- en application-afdelingen van Stama Maschinenfabrik GmbH van Schlierbach naar de circa 150 kilometer verderop gelegen fabriek in Neuhausen worden verplaatst.

De vestiging in Schlierbach zal zich in de toekomst uitsluitend concentreren op de verkoop en service voor het merk Stama.

“Deze maatregelen zullen leiden tot bezuinigingen”, zegt managing director Vanessa Hellwing. “Tegelijkertijd bundelen we onze productiecapaciteiten in een van de modernste fabrieken voor bewerkingsmachines in Europa.”

Versterken AM-activiteiten

“Ook versterken we de sector van de precisie- en medische technologie door samen te werken met een Zwitserse fabrikant van kleine bewerkingscentra.”

De groep intensiveert verder de activiteiten op het gebied van additive manufacturing.

“We hebben al deze beslissingen na grondige analyses en zorgvuldige afwegingen genomen en zijn ervan overtuigd dat we de juiste strategie volgen voor een succesvolle heroriëntatie in het belang van onze klanten”, zegt Hellwing.

Verkoop Scherer Feinbouw

Daarnaast is de Chiron Group begonnen met de verkoop van Scherer Feinbau GmbH.

Dit bedrijf, opgericht in 1978, maakt sinds 2012 deel uit van de groep. Het produceert in Alzenau CNC-draaibanken en verticale asdraaicentra.

Als mogelijke koper wordt ‘een toonaangevende draaibankenfabrikant’ genoemd. De aankoop moet nog deze zomer worden afgerond.

De Chiron Group zal zich in de toekomst dus concentreren op zijn kerncompetenties, namelijk frezen en draaifrezen.

‘Toekomst veilig stellen’

Het management, de raad van commissarissen en de eigenaren hebben deze forse herstructurering in gang gezet om de toekomst van de groep veilig te stellen.

De vraag is volgens de Chiron Group aanzienlijk gedaald door de crisis in de automobielindustrie en de gevolgen van de corona-pandemie in de luchtvaartindustrie.

De Chiron Group is wereldwijde leverancier van bewerkingscentra, die voornamelijk worden gebruikt in de automobiel- en luchtvaartindustrie, maar ook in de machinebouw en in de precisie- en medische technologie. Er werken ongeveer 2.100 medewerkers.

‘Vraag daalde aanzienlijk’

De groep bemerkte al in 2019 een aanzienlijke daling van de vraag, die vooral is veroorzaakt door forse veranderingen in de automobielindustrie en een wereldeconomie die verzwakt.

Terwijl de Chiron Group in 2018 een omzet van ongeveer 500 miljoen euro behaalde, daalde deze in 2019 tot 443 miljoen euro (-11%).

Dit jaar verergerde de situatie door de gevolgen van de corona-pandemie, zodat een verdere daling wordt verwacht.

Het concern bereidt zich dan ook voor op een verdere daling en grote volatiliteit van de markten. De Chiron Group anticipeert op een aanzienlijke vermindering van de werkdruk en een onstabiele ontwikkeling van de omzet.

Lees ook:

Chiron opent Precision Factory (25 oktober 2019)

Chiron opent Innovation Factory China (11 juni 2019)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven