Chemie en machinebouw groeien snel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Chemie en machinebouw groeien snel

Een toenemende export zal de omzet van de industrie in 2011 stimuleren. ABN Amro verwacht dat de totale omzet in de industrie in 2011 met 6% zal toenemen. De omzetverwachtingen per branche verschillen nogal, waarbij de op export gerichte industrietakken chemie en machinebouw zich positief onderscheiden. De meer op het binnenland gerichte bouwmaterialenindustrie vormt een negatieve uitzondering vanwege de voortdurende bouwmalaise.

Verwacht wordt dat de prijzen van grondstoffen in 2011 verder zullen stijgen. ABN Amrowaarschuwt voor een te groot optimisme wat betreft het doorberekenen van de toenemende grondstofkosten. De bank wijst erop dat de mate van doorberekenen sterk afhangt van de ontwikkeling van de bezettingsgraad in de desbetreffende industrie en de krachtsverhouding tussen leverancier en afnemer.

 

omzetmutaties

Omzetmutaties: in 2010 stonden de metaalproducten op nul, nu zien we weer een plus (bron: ABN Amro). Zie ook de bijlage:

 

pdf bestand  ABN AMRO Sectormonitor Industrie april 2011

 

Bezettingsgraad

Zo loopt de bezettingsgraad in de meeste industrietakken nog achter op het langjarige gemiddelde. Verder zal de ontwikkeling van de productie niet van dien aard zijn dat iedere branche volcontinu gaat draaien in 2011. Overigens brengt ABN Amro naar voren dat bedrijven die de afgelopen jaren een afslankingsoperatie hebben ondergaan, meer mogelijkheden zullen hebben om een eventuele druk op de bruto marge op te vangen.

 

BRIC-landen

De economische groei van Nederland zal met +1,9% vergelijkbaar zijn met de gemiddelde groei in de eurozone. De groei van de Duitse economie daarentegen zal van bovengemiddelde omvang zijn. Producenten die toeleveren aan de Duitse industrie zullen hiervan profiteren. Wederom zullen de hogere economische groeicijfers in de wereld door de zogenaamde BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China worden gerealiseerd.

  

Exportkansen

ABN Amro is van mening dat voor een substantiële volumegroei van een industrietak er grofweg twee randvoorwaarden zijn. In de eerste plaats zal er sprake moeten zijn van exportgerichtheid en in de tweede plaats van een accent op de opkomende markten zoals de BRIC-landen. Hierin zijn grote verschillen tussen de industrietakken te bespeuren. Zo draagt bijvoorbeeld de export bij de metaalproductenindustrie en de bouwmaterialenindustrie veel minder bij aan de omzet dan bij de chemie en de machine-industrie. Als je kijkt naar het gewicht van de opkomende regio’s in de Nederlandse goederenexport dan zie je bijvoorbeeld dat de machinebouw daar veel sterker in scoort dan de rubber- en kunststofproductenindustrie.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven