Check op fysieke belasting uitgebreid • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Check op fysieke belasting uitgebreid

Er is een nieuwe versie van de Verbetercheck Fysieke Belasting uitgebracht door 5xbeter. Dit onderdeel van de arbocatalogus voor de metaalbewerking en metalektro is aangepast aan de laatste wettelijke voorschriften en de stand der techniek. Ook zijn richtlijnen toegevoegd voor zittend werk en voor werken tijdens de zwangerschap. Bij de Verbetercheck horen factsheets met tips om werkprocessen minder belastend te maken.

Fysieke belasting is een belangrijk thema omdat in bijna alle functies in de metaal lichamelijke belasting voorkomt. Uit cijfers van de brancheverenigingen van de metaal blijkt dat fysiek belastend werk een belangrijke aanleiding is voor gezondheidsklachten en verzuim.

Het werk is in elk metaalbedrijf weer anders. Daarom worden geen standaardhulpmiddelen of -processen voorgeschreven. Factsheets schetsen de mogelijkheden, waaruit bedrijven voor hun situatie passende maatregelen kunnen selecteren.

Tips om fysieke belasting te verminderen

De Verbetercheck Fysieke belasting is een digitale vragenlijst. Door antwoord te geven op de vragen krijgt het bedrijf automatisch inzicht krijgt in de resultaten. Blijkt uit de verbetercheck dat niet conform de richtlijnen wordt gewerkt, dan moet het bedrijf verbeteringen doorvoeren.

De bij de Verbetercheck horende factsheets geven tips om fysieke belasting te verminderen. Dat kan door hulpmiddelen te gebruiken waardoor bijvoorbeeld minder hoeft te worden getild of gesjouwd. Het kan ook door belastende werkhoudingen of repeterende bewegingen af te wisselen met lichtere werkzaamheden.

Ook aandacht voor zittend werk

Door automatisering is kantoorwerk steeds meer ononderbroken zittend werk geworden. Omdat er behoefte was aan richtlijnen voor kantoorwerk is de Verbetercheck daarmee uitgebreid. De Verbetercheck signaleert nu ook de gezondheidsrisico’s die daarmee zijn verbonden.

De factsheet Zittend werk geeft tips om zitten af te wisselen met bewegen. Bijvoorbeeld door te staan of te wandelen tijdens een overleg.

Werken tijdens de zwangerschap

De Verbetercheck bevat nu ook richtlijnen voor veilig en gezond werken tijdens de zwangerschap. Het gaat daarbij in feite om de wettelijke voorschriften. Het advies is om die richtlijnen te bespreken met een zwangere medewerkster en daarover afspraken te maken.

Meer informatie

De Verbetercheck en bijbehorende factsheets zijn te vinden op de website van 5xbeter.

Bedrijven die vragen hebben over de Verbetercheck of het maken van een plan van aanpak kunnen kosteloos een beroep doen op de Verbetercoaches van 5xbeter.

5xbeter

5xbeter is een samenwerking van Koninklijke Metaalunie, FME, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie.

Deze samenwerking is bedoeld om bedrijven en medewerkers in de metaalbewerking en metalektro te ondersteunen op het gebied van gezond en veilig werken.

Zo ontwikkelt 5xbeter arbocatalogi inclusief Verbeterchecks, hulpmiddelen en ondersteuning door Verbetercoaches.

Lees ook:

De arbeidsinspecteur komt: waar liggen de meeste risico’s?(3 september 2018)

Arbo metaal gaat langzaam goede kant op (27 november 2015)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven