Ga naar hoofdinhoud

CBS: grootste productiedaling in machine-industrie

Machinebouw in Nederland.

De machine-industrie in Nederland had van de grote branches in augustus te maken met de grootste daling in productie ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De bedrijfsklasse reparatie en installatie van machines had juist de grootste productiestijging. Dat meldt het CBS.

De gemiddelde dagproductie van de industrie in Nederland als geheel (in volume) daalde in augustus met 8%. Ook in de voorgaande maanden van 2023 kromp de productie op jaarbasis.

Die van de machine-industrie daalde in augustus met 18,6% (ten opzichte van augustus 2022), terwijl die van reparatie en installatie machines met 17,7% toenam. De bedrijfsklasse metaalproducten daalde zeer licht (-0,6%).

Productie daalt in augustus

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers, stelt het CBS. Van juli op augustus daalde de productie met 0,7%.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert doorgaans aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op.

In het voorjaar van 2020 kromp de productie snel tot in mei 2020 een dieptepunt bereikt werd. Daarna is een stijgende lijn ingezet tot mei 2022. Sindsdien is de trend weer omgeslagen.

Producenten bleven negatief

De producenten in de industrie waren in september even somber als in augustus.

Het oordeel over hun orderportefeuille verslechterde. Toch waren ze minder negatief over de verwachte bedrijvigheid in de komende 3 maanden en over de voorraden gereed product.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van Duitse producenten is in september minder negatief dan in augustus (Eurostat).

De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie lag in augustus 0,7% lager dan een jaar eerder. Ten opzichte van juli steeg de Duitse productie met 0,5% (Destatis).

Lees ook:

Gemiddelde dagproductie machines in Nederland fors gestegen (11 juli 2023)

Nieuw record voor Nederlandse productie (11 januari 2022)

Grootste productiegroei machine-industrie (12 augustus 2021)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven