CAO-onderhandelingen afgebroken • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

CAO-onderhandelingen afgebroken

FNV Metaal heeft de cao-onderhandelingen in de grootmetaal (metalektro) afgebroken. De vakbond heeft geen vertrouwen dat het in een volgende onderhandelingsronde beter gaat.

Gisteren overhandigde FNV Metaal werknemer en kaderlid Wiel Crins 6200 ingezamelde petities voor een CAO aan FME voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink. Dit gebeurde voor het FME-CWM hoofdkantoor in Zoetermeer. Ongeveer tweehonderdvijftig werknemers in de grootmetaal, vooral monteurs, lassers, elektrotechnici en metaalbewerkers, voerden actie.

 

Jos Brocken, bestuurder FNV Metaal: “Het lijkt de metaalwerkgevers koud te laten. De verslechteringen liggen nog steeds op tafel, zoals minder zeggenschap over werktijden, en werken wanneer het de werkgever uitkomt. Ze willen ADV-dagen kunnen afkopen en maatregelen om langer gezond door te kunnen werken afschaffen. Werknemers zien dit als een groot gebrek aan respect voor vaklieden”. 

 

Dezentjé: “Ik ben teleurgesteld in de opstelling van FNV Bondgenoten. Ik bespeur geen begrip bij vakbonden voor de nieuwe economische realiteit. Wij hebben serieuze voorstellen gedaan. FNV Bondgenoten heeft nog vrijwel niets laten zien, terwijl ook werknemers gebaat zijn bij een nieuwe CAO.” 

 

De werkgevers hebben een voorstel gedaan: bij een looptijd van achttien maanden (tot 1 januari 2015) een eenmalige uitkering in december 2013 van 0,5% en structurele loonsverhogingen van in totaal 1,5 % in 2014. De eenmalige uitkering moet de werkgever desgewenst kunnen omzetten in een vrije dag. Van de structurele verhogingen kan de werkgever in overleg met vakbonden afwijken. Om hier verder over te spreken, heeft FME de vakbonden uitgenodigd voor een vijfde onderhandelingsdag.  Per 1 januari 2013 zijn de salarissen verhoogd met 1%.

 

De werknemers in de grootmetaal willen een structurele loonsverhoging van 2,5% om de inflatie te compenseren, dat de lage jeugdlonen worden afgeschaft, een betere naleving van cao-afspraken flexarbeid en de mogelijkheid van een vierdaagse werkweek.

  

Onder de CAO Metalektro (grootmetaal) vallen ongeveer 150.000 werknemers. Het tekort aan vaklieden wordt in 2016 geraamd op 155.000 in de technieksectoren. De CAO-onderhandelingen zijn gestart op 23 april. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven