Ga naar hoofdinhoud

Camera met AI voorkomt fouten 3D-printen

Een highspeed smart camera, die 20.000 frames per seconde maakt, kan het 3D-metaalprintproces monitoren en met behulp van artificial intelligence zo nodig realtime (binnen een milliseconde) bijsturen. Op deze manier worden mogelijke fouten tijdens het 3D-printen voorkomen en kosten bespaard. Dat meldt Flanders Make.

De technologie erachter is ontwikkeld binnen Vision-in-the-Loop (VIL), een icon-project van imec en Flanders Make in samenwerking met de Vlaamse bedrijven Materialise, AdditiveLab, Dekimo en Esma.

Door het printproces te monitoren, erop te anticiperen en zo nodig bij te sturen, hoeven onderdelen, voor bijvoorbeeld windturbines, de luchtvaart of medische implantaten, bij fouten niet meer volledig opnieuw geprint te worden. Dat spaart kosten uit en voorkomt een langere doorlooptijd.

Ook leren van eerdere fouten

De camera neemt het 3D-printproces op met 20.000 frames per seconde. Deze ‘film’ wordt omgezet in signalen die samenhangen met de printkwaliteit, waarna realtime kan worden bijgestuurd.

Met AI kan het printproces ook leren van eerder gemaakte fouten en de kwaliteit van 3D-printen in de toekomst dus verbeteren.

Het onderzoek heeft 2,5 jaar geduurd en kostte 3 miljoen euro. Dit is deels opgebracht vanuit Vlaamse subsidies en door de industriële projectpartners, waaronder 3D-printspecialist Materialise uit Leuven.

Video

Bekijk een video met uitleg over het het icon-project Vision-in-the-Loop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven